KSČM: Vláda v čerpání prostředků z evropských fondů selhává

13.02.2015 22:16

Stanovisko Výkonného výboru ÚV KSČM k čerpání prostředků z evropských fondů.

KSČM: Vláda v čerpání prostředků z evropských fondů selhává
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Česká republika může podle informace přijít na nevyčerpaných dotacích v letošním roce až o 85 miliard korun. Jednou z hlavních priorit vlády B. Sobotky přitom bylo zlepšení čerpání finančních prostředků z evropských fondů a příprava nového období 2014-2020. Ukazuje se ovšem, že současná vláda není o mnoho lepší v čerpání evropských fondů než oprávněně kritizované předchozí pravicové vlády. Již loni přišla Česká republika o 9 miliard korun. Letošní rok je však posledním, kdy je možné čerpat peníze z programového období 2007 – 2013!

Česká republika zaostává i v přípravě čerpání z evropských fondů na období 2014-2020.  Poslední kapkou je, že Evropská komise odmítla schválit tři operační programy. Podnikání a inovace, Rybářství a Životní prostředí. Česká republika má v čerpání dotací zhruba rok a půl zpoždění, projekty jsou připravovány pozdě a k jejich schvalování má dojít až v červnu 2015. Dnes je Česká republika jedna z mála zemí, která nemá schválen ani jeden operační program.

Na vině přitom je nejen složitý proces přípravy a schvalování, ale i liknavost některých ministerstev, která měla více než rok na to, aby vše nachystala. Za mnohé potíže může nedostatečné prosazení českých právních předpisů jako podmínky čerpání fondů. Centralizace správy evropských zdrojů oslabuje schopnost územně samosprávných celků alokovat a využít tyto prostředky. Tím výrazně omezuje rozvoj regionů a obcí. Nepřehlednost programů a neschopnost čerpání finančních prostředků z evropských fondů se projevuje především v oblasti operačních programů týkajících se tak důležitých oblastí jako je zaměstnanost a věda a výzkum.

KSČM vyzývá koaliční vládu ČSSD, ANO 2011 a KDU-ČSL vedenou B. Sobotkou, aby již začala skutečně a efektivně pracovat na zrychlení a zkvalitnění čerpání finančních prostředků z fondů EU. Je nepřípustné, aby Česká republika díky neschopnosti a zbabělosti vlády jednat a dohodnout se přišla v letošním roce o 85 miliard korun a aby stejný stav byl i v letech následujících.

Ministři české vlády drasticky podcenili přípravu operačních programů, jejich vysvětlování v Bruselu a vysvětlování, že plníme i předběžné podmínky čerpání fondů. Takové chování je třeba změnit! Vláda musí nastolit opačný trend a stát se Bruselu rovnocennými partnery.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

10:21 Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

Směrnice o minimální mzdě, posilování kolektivního vyjednávání a posilování práv zaměstnanců – to js…