KSČM: Vládní tanečky kolem OKD pokračují

22.02.2017 4:33

Státní podnik Diamo nekoupí černouhelnou společnost OKD. Ministři ČSSD tento návrh neprosadili kvůli odporu hnutí ANO a lidovců. To se nelíbí odborářům i KSČM.

KSČM: Vládní tanečky kolem OKD pokračují
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

»Návrh, aby se státní podnik Diamo přihlásil do soutěže o OKD, neprošel. Hlasy ministrů za ČSSD nestačily. Hrozba neřízeného vývoje se zvýšila,« uvedl po jednání vlády ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).

Proti byl ministr financí Andrej Babiš a jeho hnutí ANO. Prodej OKD je podle něj určen primárně pro soukromé investory a vstup státu by prodej poškodil. Babiš na konci ledna uvedl, že předloží vládě návrh jak spravovat OKD v případě, že se investor neobjeví do konce února. Chce nejspíše svěřit OKD státnímu podniku Prisko, kde vykonává akcionářská práva ministerstvo financí. (Akcionářská práva v Diamu proti tomu vykonává ministerstvo průmyslu.)

Lidovci podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) návrh nepodpořili, protože jim chyběly podrobné informace o finanční situaci i strategie do budoucna. »Už jsme ministrovi předem avizovali, že chceme opravdu podrobné informace o finanční situaci OKD i s nějakým výhledem strategie, proč by vláda tu nabídku měla podat,« řekl Jurečka. Bez veškerých informací nechtěl Jurečka o tak vážném kroku hlasovat. »MPO mělo ten návrh zpracovat kvalitněji, já prostě nemůžu dát takový bianco šek,« dodal.

Zklamání z rozhodnutí vlády neskrýval moravskoslezský krajský zastupitel KSČM Josef Babka. »Není to dobrá zpráva. Pokud vláda nechce bezpečný a řízený útlum, může dojít k tomu, že bude neřízený, s velkými sociálními důsledky. To snad nikdo nechce,« řekl Babka. Podle něj KSČM od počátku požaduje, aby stát do situace více ingeroval. »Jestli to bude prostřednictvím podniku Diamo, či Prisko, je lhostejné. Tanečky ČSSD a ANO, které si vzájemně blokují návrhy, neprospívají lidem v tomto kraji, a zvláště těm v OKD,« řekl Haló novinám Babka.

Včerejší rozhodnutí vlády mrzí také odboráře. Chtějí, aby se stát vyjádřil, jak získá peníze na technickou likvidaci dolů, které OKD nemá. Půjde podle nich nejméně o deset miliard korun, řekl předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík. »Byl bych velice rád, kdyby stát konečně dělal to, co má, to znamená chránil nerostné bohatství, dodržoval zákony i v rámci horního zákona a dále zajistil ze zákona, aby podnikatelé nebo vlastníci, kteří těží, odložili prostředky na technickou likvidaci a sociální program,« řekl Pytlík.

Stát se podle něj k záležitostem útlumu dosud kloudně nevyjádřil. »Já jsem neslyšel jediný návrh na to, jak získat peníze na technickou likvidaci, které nemáme, a jakým způsobem to dostanou z pana bývalého majitele Bakaly,« řekl Pytlík.

Mluvčí OKD Ivo Čelechovský řekl, že vedení společnosti vzalo rozhodnutí vlády na vědomí. Více se k tomu firma nechce vyjadřovat, proces hledání strategického investora stále pokračuje.

OKD se loni dostalo do insolvence. Věřitelé firmě povolili reorganizaci, její úspěch ale závisí na tom, zda se podaří najít strategického partnera. Má zajistit provozování dolů a také jejich útlum poté, co se v šachtách postupně přestane těžit uhlí. V Dole Paskov na Frýdecko-Místecku skončí těžba letos 31. března. Loni počátkem listopadu oslovilo OKD více než 200 potenciálních partnerů s nabídkou prodeje. Cílem je nalézt zájemce, který převezme celý závod a zajistí pokračování těžby a související útlum dolů v budoucnu.

(ste)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…