KSČM nepodpoří návrh státního rozpočtu na rok 2017

16.10.2016 6:33

Stanovisko Výkonného výboru KSČM ke státnímu rozpočtu ČR pro rok 2017

KSČM nepodpoří návrh státního rozpočtu na rok 2017
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

Vláda ČR Bohuslava Sobotky předložila již svůj třetí návrh státního rozpočtu. Na příští rok navrhuje příjmy ve výši 1 249 miliard Kč, výdaje 1 309 miliard Kč a deficit 60 miliard Kč.   Je to rozpočet, který je navrhovaný v situaci, kdy v ČR pokračuje hospodářský růst. Vláda tedy má větší možnosti uspokojovat některé potřeby společnosti.

Pozitivně lze v návrhu kvitovat zvýšení platů ve veřejné sféře, plateb za státní pojištěnce, dílčí zvýšení minimální mzdy a státních penzí. Přesto KSČM základní parametry a strukturu státního rozpočtu předloženého sněmovně nemůže podpořit.  Vláda spíše přešlapuje na místě a z velké části se veze na vlně ekonomického oživení. Skutečné alternativy více odpovídající stavu země nezvažuje.

Hospodářský vývoj mohou zhoršit významná rizika z nestabilního vnějšího prostředí, ale i to, jak bude ČNB zvládnut uvažovaný odchod od režimu měnové intervence.  Skokové změny kurzu by zasáhly zejm. zahraniční obchod. Vláda nevyužila relativně dobré časy k projednání potřebných strukturálních reforem, jako je odbyrokratizování veřejné správy či stabilizace penzijního systému.

Z koncepčního hlediska kritizujeme neochotu pustit se do aktivnějších a podstatnějších příjmových opatření. Ministr financí přeceňuje své kroky v oblasti daňové správy a vyhýbá se tématu spravedlivějšího rozdělení daňového břemene s pomocí daňové progrese a zdanění velkého kapitálu a velkých korporací. Investiční výdaje státu by měly být masivnější, cílenější a koncepčnější vůči územní samosprávě. Lze očekávat opětné zhoršení čerpání evropských peněz.  Nedostatečná je kontrola a selhává programové financování.

KSČM tedy takto koncipovaný vládní návrh rozpočtu nepodpoří. Zváží přitom návrhy na změnu uvnitř struktury navrženého rozpočtu v další fázi jeho projednávání. Rozhodně odmítáme tlak pravicové opozice na větší rozpočtové škrty. Seškrtat na poslední chvíli desítky miliard by mělo největší dopad na nevinné, tedy na lidi závislé na sociální pomoci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.