Kabourková: Blíží se škola

22.08.2018 8:36

Přestože děti si naplno užívají prázdnin, obchody lákají na nepřeberné množství školních potřeb s heslem „Zpátky do školy“. Čerství prvňáčci většinou netrpělivě očekávají, až se jim otevřou dveře školy a dychtí po nových zážitcích a vědomostech.

Kabourková: Blíží se škola
Foto: Archiv Markéty Kabourkové
Popisek: Markéta Kabourková

Toto období je nesmírně důležité, protože v dětech stavíme vztah k vědění, k učení, k dychtivosti po znalostech. To je úkolem jak učitelů, tak rodičů. Období „těšení se do školy“ bychom měli podporovat. Děti i rodiče by v tomto období měli sdílet nadšení, a ne nervozitu z toho, kde vezmou peníze.

Vstup do školy totiž něco stojí. Ne nadarmo se začátek školy spolu s Vánocemi považuje pro rodiny za finančně nejnáročnější období z celého roku. Bohužel v roce 2012 zrušilo MŠMT „pastelkovné“, které putovalo do škol. Z příspěvku školy nakoupily písanky, desky s písmeny, pracovní sešity, kreslicí a rýsovací potřeby. Toto zrušení považuji za chybu, a přestože jsme z krize pryč, kolem sebe slyšíme slova o rozkvětu a růstu, nikoho nenapadlo tento příspěvek obnovit.

Maminky se většinou zhrozí, co vše musí nakoupit. Seznam na tisíce korun. V souvislosti se školní docházkou si dokonce více než třetina rodin v minulosti vzala půjčku. Máme bezplatnou školní docházku a školní pomůcky k ní patří. Zaměstnanec má přece také nárok na pracovní pomůcky, které ke své práci potřebuje.

Některá města a obce stále příspěvek na školní pomůcky poskytují ze svého rozpočtu. Myslím však, že systémové řešení to není. Bezplatné školní potřeby by měly být zabezpečeny plošně.

Velmi se zamýšlím nad významem školních uniforem. Podle mého názoru, je nejjednodušší způsob k odstranění sociální bariéry mezi žáky a studenty, navíc je to jednoduchý marketing školy, jsou hezké. Na druhé straně tento model u nás nemá tradice a určitě by to nebyla levná záležitost.  Každopádně by to byla plodná diskuse. Diskuse, která souvisí s naším školstvím. A jakýkoliv zájem o náš vzdělávací systém je víc než potřebný.  Co si myslíte vy? Byl by to krok správným směrem?

Ing. Markéta Kabourková, nezávislá kandidátka do Senátu PČR za volební obvod 74, Karviná

Markéta Kabourková

  • BPP
  • V roce 2018 kandiduji do Senátu - volební obvod č.74 Karviná
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Už i Evropský účetní dvůr varuje před dopady Green Dealu

15:06 Okamura (SPD): Už i Evropský účetní dvůr varuje před dopady Green Dealu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke Green Dealu.