Kacer (TOP 09) k Velké ceně v Brně: Organizátorem bude snad od příště Spolek

19.08.2015 21:48

Opět byla překonána rekordní návštěvnost? Velká cena zachráněna? Kdo zaplatí dluhy z loňského a letošního roku? Jak to bude dál?

Kacer (TOP 09) k Velké ceně v Brně: Organizátorem bude snad od příště Spolek
Foto: TOP 09
Popisek: Jaroslav Kacer, člen Zastupitelstva města Brna (TOP 09)

Na začátku jsme si položili otázku, Velká cena ano či ne? Následně jsme se snažili najít řešení, které bude konstruktivní, transparentní a nebude potřeba tuto situaci řešit zas a znova každý rok. To se nám podařilo prosadit na červnovém zastupitelstvu města.

Na mimořádném zastupitelstvu konaném minulý týden pak bylo schváleno založení Spolku. Jeho vznik byl schválen zejména díky hlasům zastupitelů za TOP 09, neboť pro hlasovalo pouze 28 zastupitelů, tedy požadované minimum. Bez hlasů TOP 09 by tento bod nemohl být přijat.

Vzniklý Spolek by se tak měl stát oficiálním organizátorem, který by v mezinárodních veřejných soutěžích nalezl efektivní provozovatele jednotlivých služeb včetně prodeje vstupenek. Může se tak například stát, že služby traťových komisařů, prodej vstupenek nebo organizaci v místě konání budou zajišťovat týmy třeba ze Silverstone. Zároveň je nutností, aby se na této akci finančně podílelo nejen město, ale také kraj, stát a případně podnikatelé.

Nyní jsme na začátku celého procesu, vše by se však mělo držet v intencích usnesení z červnového zasedání ZMB.  To se týká hlavně zástupců vznikajícího Spolku. Dále musí být například známa cena za pronájem pozemků včetně příslušenství od Automotodromu či majitelů pozemků (98% Karel Abrahám) a to na dobu 5 let. Dorna Sports musí se Spolkem podepsat novou smlouvu (taktéž na dobu pěti let), ve které bude zastropován zalistovací poplatek a ve které budou známy všechny podmínky jako např. televizní práva.

Spolek by měl do konce roku nachystat finanční plán včetně nákladů a plánovaných výnosů či ztráty. Cílem je zajistit co největší transparentnost a otevřenost vůči veřejnosti, čímž by mohla být zcela vyvrácena pochybnost o hospodaření a hře s čísly ohledně návštěvnosti.

Co však s již existujícími dluhy? Podle dostupných informací byla z úrovně státu přislíbena částka ve výši 30 miliónů korun za loňský i letošní ročník, dohromady tedy 60 miliónů korun. Tyto peníze jsou příspěvkem na organizaci Velké ceny, nicméně ke konečnému řešení prozatím nedošlo. Ostatní závazky Automodromu si musí vyřešit tato společnost sama.

Ukáže-li se, že navrhnuté řešení je neprůchodné či náklady mnohonásobně převyšují přínosy, pak je nutné si opět položit otázku, zda má Velká cena v Brně smysl či ne.

Jaroslav Kacer

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.