Kadlecová (ČSSD): Kraj musí začít přemýšlet o strategii vzdělávání

08.02.2015 13:53

Studentů na středních školách ubývá a Liberecký kraj musí začít vážně přemýšlet o nové strategii vzdělávání v kraji.

Kadlecová (ČSSD): Kraj musí začít přemýšlet o strategii vzdělávání
Foto: skromach.cz
Popisek: Lenka Kadlecová

Nutnost rozpočtových úspor v kombinaci s nízkou naplněností středních škol ukazuje, že bude nutné přistoupit k určitým změnám ve školské síti. Podle posledních čísel je kapacita středních škol v kraji naplněna pouze z 57 procent. Ve školním roce 2014/15 studuje na 50 středních školách v kraji něco málo přes 16 tisíc studentů, to je o pětinu méně než před pěti lety. Kapacita škol je přitom bezmála 29 tisíc studentů.

Navzdory některým dohadům by rozhodně nehrozilo, že by třídy měly v důsledku slučování škol opět často až 30 žáků. Není však možné, aby byly třídy tak málo naplněné jako nyní. V první řadě je, ale potřeba posuzovat potřeby v dané lokalitě, obci a regionu. Je nutné zohlednit situaci v daném místě a přistupovat k případným změnám se znalostí vývoje populační křivky, plánované výstavbě, migraci obyvatel a podobně.

Samotný kraj je zřizovatele 37 středních škol, kde v současné době studuje přes 14 tisíc studentů. Nejobsazenější školou je Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická v Liberci. Ne všude je ale situace tako pozitivní. Například jablonecká gymnázia jsou obsazena jen zhruba ze dvou třetin. Ještě hůře je na tom Střední škola gastronomie a služeb v Liberci, která je využita z pouhé třetiny podobně jako liberecká „Textilka.“

Z hlediska sítě škol je nutné podívat se na populační vývoj v dalších letech a snažit se o optimální poměr počtu škol a počtu žáků. V žádném případě nechceme přeplněné třídy. Rozumnější naplněností škol bychom však dosáhli úspor, které pak lze použít například na zvýšení platů pedagogů. Jestliže je dnes průměrný počet žáků ve třídě 20, tak průměrný posun o dva žáky na 22 může přinést tolik chybějící zdroje a spolu s nimi také možnosti, jak mzdovou úroveň zvyšovat. Chápu, že každé rušení školy či slučování škol je nepopulárním krokem, který ale z dlouhodobého hlediska může přinést pozitivní změny. Přesto pokládám za potřebné zahájit diskuzi o efektivitě současné vzdělávací soustavy, o jejích základních prioritách a cílech.

Liberecký kraj se v mnoha ohledech liší od celorepublikového průměru, když na gymnáziích podle statistických údajů studuje zhruba 17 procent studentů. To je o pět procent méně, než je republikový průměr. Naopak na učňovských oborech je přes 38 procent žáků z celého kraje, tedy o sedm procent více, než je celostátní průměr.

Mgr. Lenka Kadlecová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…