Kadlecová (ČSSD): Téma protidrogové politiky je zásadní, musíme na něj klást velký důraz

11.08.2015 20:00

Na protidrogovou politiku v minulém roce vydal Liberecký kraj cca 8,26 mil. Kč.

Kadlecová (ČSSD): Téma protidrogové politiky je zásadní, musíme na něj klást velký důraz
Foto: red
Popisek: Lenka Kadlecová

Na protidrogovou politiku v minulém roce vydal Liberecký kraj cca 8,26 mil. Kč. Z toho 3,2 mil. Kč směřovalo na podporu odborných služeb z oblasti protidrogové prevence (terénní programy, kontaktní centra, léčba a resocializace), 5 mil. Kč představovala dotace na ošetření osob v intoxikaci (záchytná stanice a nemocnice prostřednictvím příslušných obcí). Podpořena byla také kampaň proti kouření, a to částkou 30 tisíc Kč. Vyplynulo to z Výroční zprávy o realizaci protidrogové politiky Libereckého kraje za rok 2014, kterou schválila na svém posledním jednání rada kraje.

„Téma protidrogové politiky je zásadní a musíme na něj klást velký důraz. Navíc počet uživatelů návykových látek se i přes aktivity v této oblasti stále zvyšuje. Alarmující je hlavně fakt, že mezi uživatele patří i mladiství pod patnáct let,“ zdůrazňuje Lenka Kadlecová, náměstkyně resortu sociálních věcí. Podle Kadlecové je třeba podpořit odborné služby, které se tematikou zabývají a drogově závislým mohou pomoci od jejich návyku nebo poradit, jak předcházet nemocem, které s narkomanií úzce souvisí. „Ovšem velký boj je to i v oblasti legálních drog a hazardu,“ uvedla náměstkyně.

Při hodnocení situace v užívání nelegálních návykových látek lze Liberecký kraj zařadit mezi extrémně zasažené regiony, jako je Praha, Ústecký nebo Moravskoslezský kraj. Dostupné informace vypovídají o setrvalém nárůstu užívání návykových látek. Nejrozšířenější a nejčastěji užívanou nelegální návykovou látkou v obecné a školní populaci je tradičně marihuana, kterou v životě vyzkoušela přibližně čtvrtina dospělých, v posledním roce užilo konopné látky 9 % populace.

Průřezové studie mezi školáky stabilně uvádějí především zkušeností s konopnými látkami na úrovni 26–33 % mezi 14–15letými žáky ZŠ a 42–47 % mezi šestnáctiletými studenty SŠ.

Pomyslnou první příčku užívaných nelegálních návykových látek má mezi problémovými uživateli drog pervitin. Odhadem žilo v Libereckém kraji v roce 2013, podle údajů Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti ČR, 2,5 tisíce problémových uživatelů drog. V porovnání s rokem 2002 se jedná o 4,5 násobný nárůst. S ohledem na vykázané výkony protidrogových služeb působících v Libereckém kraji lze aktuálně usuzovat spíše na vyšší počet problémových uživatel drog.

Zvýšenou pozornost je nutné věnovat informaci protidrogových služeb, kterou potvrzují kurátoři pro děti a mladistvé z obecních úřadů a stejně tak policie, o zvyšujícím se počtu klientů pod osmnáct let. Rovněž se pracovníci těchto služeb ve zvýšené míře setkávají se závislostí u osob mladších 15ti let.

Protidrogové služby v Libereckém kraji:

-          v r. 2014 využilo některé z 8 protidrogových služeb, které tvoří základní a zároveň minimální protidrogovou krajskou síť, celkem 2.717 uživatelů návykových látek (v r. 2013 to bylo 2.253 osob). Ovšem další osoby závislé na návykových látkách legálních a nelegálních) jsou léčeni ve zdravotnických zařízeních nebo jsou klienty komerčních subjektů – např. ve specializované AT (Alkohol – Toxi) poradně při Nemocnici s poliklinikou v Semilech bylo léčeno dalších 141 osob se závislostí.

-          Síť protidrogových služeb v LK je relativně stabilizovaná. Bez nadsázky lze hovořit o síti minimální, která má co do typu služeb a dostupnosti péče v rámci území značné rezervy. Faktorem limitujícím dostupnost služeb v území jsou omezené finanční prostředky (služby jsou financovány vícezdrojově - ze státního, krajského a obecních rozpočtů). V některých regionech není dostupná ambulantní léčba závislostí, kontaktní centra a terénní programy pro uživatele drog. V Libereckém kraji zůstává neošetřena cílová skupina dětí s problémem závislosti ve věku pod 15 let – pokud se týká ambulantní i rezidenční léčby.

-          Opatření ke zlepšení situace v oblasti závislostí budou předmětem aktuálně zpracovávaného Plánu protidrogové politiky Libereckého kraje na období 2015-2018, který bude Radě LK předložen ke schválení do konce měsíce srpna 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

16:05 Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.