Kádner (Úsvit): Bitva o prolomení limitů trvá roky. Pak se vše řeší překotně?

12.03.2015 17:52

Komentář k průtahům kolem horního zákona a legislativním překotnostem, v souvislosti s projednávanou novelou Energetického zákona.

Kádner (Úsvit): Bitva o prolomení limitů trvá roky. Pak se vše řeší překotně?
Foto: red
Popisek: David Kádner


Jsem přesvědčen, že zákony, které přijímá Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky, by měly být schvalovány až po důkladné diskuzi a předložení všech argumentů. Například Horní zákon, který kromě dalších věcí obsahuje zvýšení poplatku z vydobytého nerostu. Nejspíš si vzpomenete na to, co už se kolem tohoto zákona doposud událo. Novela Horního zákona byla teprve v meziresortním připomínkovém řízení a ještě zdaleka ji neschválila vláda, natož aby se jí zabýval Parlament. Ale se zvýšenými příjmy z hnědého uhlí se počítalo již v návrhu rozpočtu na rok 2015.

Původně tvůrci novely říkali, že počítají s jasnou kalkulací zvýšení poplatků za uhlí na regiony. Tedy že se udělá takzvané hodnocení dopadu regulace RIA. Zákon se ale připravuje v takovém spěchu, že vláda tento závazek zcela ignorovala. Jinými slovy vše vzniká překotně, na koleni a bez jasného vyčíslení dopadů. Můžeme se pouze dohadovat, zda je to dílem náhody, neschopnosti, nebo jde o záměr.

Dalším příkladem je dlouhotrvající bitva o tzv. prolomení limitů těžby uhlí. Rozhodnutí o zrušení či posunutí limitů se odkládá již roky. I když těžaři, obyvatelé dotčených regionů i odborníci varují, že je doslova za minutu dvanáct. K čemu to dospělo?

K tomu, že se nejspíš opět narychlo přijme nějaké rozhodnutí, které bude ovlivněno těmi, kdo křičí. Případně těmi, kdo prosazují své zájmy. Opravdové argumenty zapadnou. Skutečně odborné studie a analýzy, které by vyčíslily dopady ať už jakéhokoli rozhodnutí, chybí. Dost možná se posléze řekne, že bylo třeba rozhodnutí přijmout rychle, protože hrozilo prodlení.

Velmi podobná je situace u aktualizace státní energetické koncepce. Opět chybí opravdové reálné podklady. Těmi nemyslím demonstrace ekologických aktivistů či nátlak lobbistů. Rozhoduje se zde o energetické budoucnosti na dlouhé roky dopředu. Tedy o něčem, co ovlivní každého z nás. Jde o ceny energií pro domácnosti i firmy. Jde o naši energetickou bezpečnost a nezávislost. To je vzhledem k nepředvídatelným událostem ve východní Evropě mimořádně citlivé téma a jde samozřejmě i o státní rozpočet, životní prostředí a další faktory. Opravdu není mnoho důležitějších věcí, které zde projednáváme. Ale místo hluboké odborné diskuse jsme jen svědky překřikování.

Pořád kolem sebe slyším, že je potřeba něco dělat s uhlím, které je údajně špinavé. Že je třeba preferovat jádro a obnovitelné zdroje. Jsem starostou malé obce Nová Ves v Horách, která leží v regionu, pro jehož zaměstnanost je mimo jiné extrémně důležitá těžba uhlí. Zajímá vás názor jejích občanů, a občanů dalších obcí na Mostecku, Sokolovsku a jiných? Znáte tamní poměry? Víte jaká je tam nezaměstnanost, jak velký počet lidí je navázán na těžební průmysl? Víte třeba to, kolik bylo nainvestováno do ekologizace provozu těžby a zpracování uhlí? Víte, jaké možnosti skýtají rekultivace? Víte, kolik peněz v těchto složitých regionech investují těžební firmy? Máte nějaké návrhy, kde by měli lidé v těchto regionech hledat práci, pokud bude politickým rozhodnutím utlumena těžba a zpracování hnědého uhlí? Víte, z čeho se bude vyrábět teplo a o kolik se může zvýšit jeho cena?

V současné době se totiž až 80 procent tepelné energie vyrábí v hnědouhelných teplárnách.

Nebo jiný úhel pohledu. Víte, kde vzít peníze na výstavbu nových bloků jaderných elektráren? Víte, kde a jak budeme skladovat vyhořelé jaderné palivo? Víte, co budeme s tímto jaderným palivem dělat za několik desítek let? Víte, kolik nás všechny stojí podpora obnovitelných zdrojů? Víte, jaké problémy způsobují nestabilní dodávky energie z obnovitelných zdrojů přenosové soustavě v sousedním Německu?

Asi si teď říkáte, to je nějak moc otázek najednou. Jenže na všechny tyto otázky přece musíme znát jasné odpovědi, pokud máme rozhodovat o všech zákonech, které se energetiky týkají. Nebo vy jste připraveni pro ně zvedat ruku doslova a do písmene od boku? Potom jste asi také připraveni nést za to následky a vysvětlovat svým voličům, proč jim stouply ceny elektřiny i tepla, případně jak budeme řešit to, že se například Rusko rozhodlo zastavit dodávky plynu apod.

Vážené kolegyně, vážení kolegové. Uvědomte si, o jak vážných věcech zde rozhodujeme. Uvědomte si, že svým rozhodnutím ovlivňujeme životy deseti milionů našich občanů.

Je normální, že projednáváme novelu energetického zákona a Energetický regulační úřad hlasitě protestuje, že návrh novely doslova ochromuje nezávislost regulátora a jde přímo proti zájmům všech spotřebitelů? Opravdu chceme být těmi, kdo možná schválí nějakou další kulišárnu, jakou byla podpora fotovoltaických elektráren?

Já tedy ne kolegyně a kolegové. Já pro své rozhodnutí požaduji více informací, vypořádání všech připomínek, a odborné studie, které vyčíslí dopady.

Občané nás nezvolili do Sněmovny proto, abychom schvalovali zákony, které budou v jejich neprospěch. Mě konkrétně občané v mém regionu rozhodně nevolili proto, abych přispěl k ještě většímu zhoršení již tak složité situace. Ale úplně stejně bych se zachoval, i kdyby se jednalo třeba o obyvatele jižní Moravy. Jedno přísloví praví, že když se kácí les, létají třísky. Pokud by se však zákonodárce řídil tímto příslovím, byl by špatným zákonodárcem. Všichni občané mají stejná práva, a naší povinností je bránit i toho nejposlednějšího.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.