Kádner (Úsvit-NK): Sobotkova vláda měla tu drzost ignorovat jednu z největších petic v historii

24.05.2016 17:52

Projev na 47. schůzi sněmovny 24. května 2016:

Kádner (Úsvit-NK): Sobotkova vláda měla tu drzost ignorovat jednu z největších petic v historii
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Poslanec za hnutí Úsvit přímé demokracie David Kádner

Jistě si všichni vzpomínáte na petici 250 tisíc občanů proti imigračním kvótám a za ochranu státních hranic. Šlo o jednu z největších petic v historii České republiky. Sobotkova vláda měla přesto tu drzost ji ignorovat. Chci proto na tuto schůzi zařadit nový bod, ve kterém vláda na volání občanů konečně odpoví. Navrhuji zařadit nový bod s názvem Informace vlády k ochraně českých hranic a bod navrhuji zařadit dnes po pevně zařazených bodech.

Úsvit požaduje dlouhodobou ochranu hranic už od loňského léta. Na toto téma jsme pořádali již dva semináře, ze kterých vyplynulo několik velmi důležitých závěrů. V první řadě je to konstatování, že Česká republika v současné době nemá kapacity ani techniku na dlouhodobé zabezpečení státních hranic. Policie České republiky, která má ochranu primárně na starosti, provádí zvýšenou ochranu pouze na úkor plnění svých povinností ve vnitrozemí. Je pravda, že s ochranou hranic může policii pomoci armáda, ale pouze krátkodobě. Primárním úkolem armády totiž není chránit české hranice, to je primární úkol pro Policii České republiky. Armádu na ochranu hranic můžeme určitě nasadit v případě masivní imigrace, stejně jako to udělali v Maďarsku, Slovinsku nebo Rakousku. Není to ovšem dlouhodobé řešení. Dle odhadů, které jsme na našich seminářích slyšeli, je armáda schopna chránit hranice cirka půl roku. Pak už to zasahuje do jejích schopností zasahovat v zahraničí, do schopnosti výcviku nebo třeba do schopnosti pomáhat při živelných katastrofách. Nasazením na hranicích se omezuje např. i její schopnost střežit klíčové objekty. Neřešitelná situace, kdy dojde k souběhu krizových událostí: Vezměte si hypotetický scénář, kdy armáda nasazená na protiteroristická opatření, do toho jarní povodně a hranice pod náporem masivní migrace. Tento scénář, který může klidně nastat, by napnul bezpečnostní složky na neudržitelné maximum. A proto chceme v rámci tohoto bodu od vlády slyšet, jak bude koncepčně a dlouhodobě řešit ochranu státních hranic. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině