Kádner (VV): Čert a Mikuláš před Sněmovnou varovali před Babišem a Mládkem

03.12.2014 22:31

Mikuláš a čert dnes před Poslaneckou sněmovnou symbolicky rozdávali uhlí přicházejícím poslancům, aby upozornili na úskalí nově připravované novely horního zákona z dílny ministrů Andreje Babiše a Jana Mládka.

Kádner (VV):  Čert a Mikuláš před Sněmovnou varovali před Babišem a Mládkem
Foto: red
Popisek: David Kádner

Pokud by zákon vstoupil v platnost, reálně hrozí, že Ústecko a Karlovarsko vhledem k novému přerozdělení výtěžku z uhlí přijdou o půl miliardy korun a navíc jim vzroste už tak vysoká nezaměstnanost.

"Postavy čerta a Mikuláše jsem využil proto, abych upozornil další tunelování obcí v Ústeckém a Karlovarském kraji ležících na uhlí. Ty totiž v případě uzákonění novely přijdou až o půl miliardy korun bez nároku na kompenzaci, a to je pro už tak poškozené obce další rána," konstatuje poslanec David Kádner.

V připravované novele horního zákona jsou nastaveny podmínky tak, že veškeré zvýšení příjmů půjde do státního rozpočtu a obcím v severních Čechách zůstanou jen negativní následky. Dnes se tyto výnosy rozdělují v poměru 75% obce a 25% stát. To se má změnit v poměru 33% pro obce a 67% pro stát. Poslanec Kádner se však nehodlá s předloženou hrozbou smířit a v tomto týdnu podnikne dva důležité kroky, které by měly vést k zachránění situace.

"Tím prvním je úprava státního rozpočtu, který počítá se zvýšeními příjmy z těžby uhlí. Novela horního zákona se nachází totiž pouze v meziresortním
připomínkovém řízení a ještě zdaleka nebyla schválena vládou, natož aby se jí zabýval Parlament," konstatuje poslanec.

Podle Kádnera je totiž zcela jasně proti rozpočtovým pravidlům, aby se v příjmech počítalo s prostředky, ke kterým ještě zdaleka nejsou schválené zákony.

V druhém kroku pak Kádner hodlá vložit do připomínkového řízení zásadní připomínky, o kterých chce s oběma ministerstvy vyjednávat. K zákonu totiž nebyla vůbec vypracována zpráva RIA, která by zhodnotila dopady zejména na zaměstnanost.

"Požadujeme vytvoření pracovní skupiny, kde budou zástupci krajů i všech obcí v blízkém i vzdálenějším okolí, na které těžba dopadá. V neposlední řadě požadujeme rozšíření okruhu obcí, které mají nárok na podíl z poplatků, protože negativní dopady pociťují i vzdálenější místa," uzavřel poslanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…