Kádner (VV): Podávám trestní oznámení kvůli ústeckému divadlu

23.03.2014 8:25

Poslanec David Kádner ve snaze zachránit ústecké divadlo navázal před několika týdny spolupráci se skupinkou herců. Jejich úsilí vyústilo ve společné vystoupení na tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně, kde oznámili podání trestního oznámení.

Kádner (VV): Podávám trestní oznámení kvůli ústeckému divadlu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec David Kádner

Kromě poslance Věcí veřejných vystoupila také ředitelka Dejvického divadla a místopředsedkyně Asociace profesionálních divadel Eva Kejkrtová Měřičková, herečka Ústeckého divadla Nataša Gáčová a ředitel Činoherního divadla města Ústí nad Labem Vladimír Čepek.

"Nechci zde zabíhat do zbytečných podrobností, a proto jen stručně. Na zastupitelstvo, do jehož jednání byl mimořádně přiřazen bod týkající se Činoherního divadla o. p. s., jsem se vydal jakožto naprosto nestranný a nezávislý pozorovatel. Během jednání jsem se však nestačil divit," uvedl na TK David Kádner.

Zastupitelé dostali podklady k projednávanému bodu až po 7,5 hodinách jednání a pouhou půl hodinu před začátkem projednávání tohoto bodu. Neměli tedy šanci se s materiály dokonale seznámit a jakkoliv objektivně vyhodnotit situaci. Ačkoliv byla na zastupitelstvu několikrát zmíněna skutečnost, že pokud se Činoherní divadlo o. p. s. převede na Činoherní divadlo p. o., přijde o veškeré granty a dotace, o které si již požádalo.

"Nově vzniklá příspěvková organizace už si ale samozřejmě o dotace zažádat nestihne! Kdo ale doplatí chybějící peníze rozpočtu divadla? Kdo doplatí těch 8 milionů? Doplatit ho samozřejmě bude muset město Ústí nad Labem, respektive jeho občané. A to rozhodně není v pořádku," konstatoval Kádner.

Další nestandardní věcí byl postup ohledně tolik diskutovaného grantu a také nájemného. Grant pro rok 2014 byl totiž vypsán až 30. ledna 2014, což už samo o sobě je velmi nestandardní. Statutární město Ústí nad Labem rovněž způsobilo prodlení Činoherního divadla o. p. s. v platbě nájemného. Podepsaný dodatek ke smlouvě, na základě kterého mělo divadlo platit nájemné čtvrtletně vždy k 15. dni měsíce, totiž obdržel ředitel divadla až 30. ledna. Tudíž dva týdny po splatnosti první platby. Tím se divadlo dostalo do role neplatiče, a o grant vyhlášený městem se z toho důvodu nemohlo ucházet.

Z výše uvedeného vyplývá, že město velmi špatně nakládá s veřejnými prostředky a jeho postup ohledně grantu byl naprosto nestandardní. David Kádner proto podává na Radu a zastupitelstvo města Ústí nad Labem trestní oznámení.       

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…