Kailová (ČSSD): Senioři budou lépe ochránění proti pneumokokovým onemocněním

14.10.2015 17:37

Pneumokoková onemocnění představují velké nebezpečí pro celou populaci, avšak jednou z nejvíce ohrožených skupin jsou osoby starší 65 let. Jde především o těžké zápaly plic, a dále zápaly mozkových blan.

Kailová (ČSSD): Senioři budou lépe ochránění proti pneumokokovým onemocněním
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zuzana Kailová (ČSSD)

Ve skupině seniorů bylo v České republice v roce 2013 indikováno 180 případů, přičemž 40 těchto případů, tedy více než 22%, skončilo úmrtím pacienta. Počet případů i úmrtí z důvodu tohoto onemocnění v této skupině byl tak nejvyšší v celé populaci.

Jednou z klíčových priorit ČSSD je zlepšit život seniorů, kromě zvyšování jejich finančního zajištění do těchto opatření spadá i péče o jejich zdraví. Účinným opatřením proti pneumokokovým onemocněním je očkování.

V dnešní době je proočkovanost seniorů proti pneumokokovým infekcím v České republice značně nízká, hluboce pod průměrem zemí EU, kde se pohybuje kolem 20-30%. V ČR je to pouhé 1%. Jedním z důvodů tohoto stavu je fakt, že za očkování se platilo. V této souvislosti jsem vyjádřila podporu memorandu za dostupnost zdravotní péče seniorů, kde je uvedeno: „Prevence ve formě lékařských výkonů, zákroků musí být plně hrazena“.

V tomto duchu jsem podpořila jak na jednání sociálního výboru, tak i na plénu Poslanecké sněmovny pozměňovací návrh, který možnost dostupné a kvalitativní prevence má legislativně ukotvit. Po osmiměsíčním jednání se podařilo schválit novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, do kterého se zapracoval příslušný pozměňovací návrh.

Rozšíření hrazených služeb přinese další bonus pro seniory, který se odhaduje na 150 milionů korun. Na druhé straně i pro stát je to dobrá investice do zdraví seniorů, která sníží významným způsobem náklady na léčbu těchto onemocnění, odhadem ve výši 1 miliardy korun. A to nemluvím o celkovém zvýšení kvality života našich seniorů. I prosazení tohoto návrhu ukazuje, že koaliční vláda dokáže pracovat ve prospěch českých občanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…