Káles (Svobodní): Poslanci zneužili své funkce a omezili férovou volební soutěž

08.07.2016 21:18

Volební soutěž bude opět o něco méně fér. Poslanci totiž schválili vládní návrh zákona, který zavádí limity pro kampaně a omezuje financování politických stran. Je to krok špatným směrem, a to nejen kvůli tomu, že dojde ke zvýšení příspěvku za mandát.

Káles (Svobodní): Poslanci zneužili své funkce a omezili férovou volební soutěž
Foto: Svobodní
Popisek: Josef Káles, místopředseda Svobodných.

Poslanci se chtějí „zabetonovat“ ve funkcích

Všechny politické strany by do voleb měly jít ze stejné startovací čáry. V ČR to tak však není. Některé strany totiž dostávají příspěvky od státu a jiné ne. Dochází tak k absurdní situaci, kdy příznivci neparlamentní politické strany prakticky platí kampaň své konkurenci. Tento „doping“ z veřejných peněz je třeba zastavit.

Ve Sněmovně bohužel opět zvítězila snaha zvýhodnit postavení parlamentních stran a ublížit tak férové volební soutěži. Příspěvek na mandát bude zvýšen u členů krajských zastupitelstev na 250 000 Kč a u členů Parlamentu ČR na 900 000 Kč ročně za mandát pro danou politickou stranu.

Nově strany nebudou mít možnost půjčit si peníze od svých příznivců, ale pouze od subjektů s licencí od ČNB, resp. bank. Banky však samozřejmě půjčí jen těm politickým uskupením, které již jsou ve Sněmovně, a to kvůli jejich historii a ukotvení ve stranickém systému. Vznikne tak dokonalý kruh současných politických stran, do kterých nebude mít šanci proniknout žádná nová strana.

Novinkou je i financování politických institutům z veřejných peněz. Týká se to však jen těch uskupení, které jsou již tři volební období ve Sněmovně a mají alespoň jednoho poslance zvoleného dvakrát. Praxe ukazuje, že nejúspěšnější think tanky jsou financované soukromým sektorem. Nový zákon tak vytváří možnost pro sněmovní politické strany si „přivydělat“ na kampaň skrze tyto veřejností placené think tanky.

Poroste byrokracie

Aby toho nebylo málo, má vzniknout nový úřad na zrušení. Úřad pro kontrolu financování politických stran bude sídlit v Brně. Přitom již nyní má pravomoc kontrolovat účetnictví stran parlamentní orgán pro to zřízený. Poslanci by si měli, namísto vymýšlení nových úřadů a nových nic neřešících regulí, udělat pořádek ve svých vlastních stranách. Protože jestli zde jsou strany, které hospodaří s veřejnými penězi a netransparentně, tak jsou to jejich strany.

Nefinancujme strany z veřejných peněz, ušetřeme až 1 miliardu korun ročně

Svobodní jsou pro to, aby byly strany financované z příspěvků svých členů a příznivců. Jsme pro to, aby po nás stát nevynucoval posílat peníze politickým proudům, se kterými nesympatizujeme. Volební soutěž tak bude skutečně férová. Svobodní mají republikový a 14 krajských transparentních účtů, na které je možné se kdykoliv podívat.

Svobodní počítají s tím, že zruší příspěvky stranám z veřejných peněz. Za jeden rok ušetříme až jednu miliardu korun ročně.

Tyto peníze můžeme vrátit lidem, nebo investovat do jiných priorit, jako je silniční síť nebo školství.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.