Kalina (KDU-ČSL): Migrace je riziko, ale pronásledovaní iráčtí křesťané by šanci dostat měli

16.01.2016 7:29

V debatě o uprchlících si musíme vyjasnit, co před islamisty chceme chránit.

Kalina (KDU-ČSL): Migrace je riziko, ale pronásledovaní iráčtí křesťané by šanci dostat měli
Foto: jihlava.cz
Popisek: Náměstek primátora města Jihlavy ing. Jaromír Kalina

Do Jihlavy přichází sedm iráckých rodin se čtrnácti dětmi. Jsme jedním z prvních měst v Česku, které přijme uprchlíky. Zásadní věc je, že to nejsou živelně příchozí a neprověření uprchlíci, ale islamisty pronásledovaní iráčtí křesťané, kteří prošli prověrkou. Klíčové bude vysvětlit jim, jak funguje naše společnost, zákony a pracovní trh. Z jejich strany bych ocenil snahu o začlenění.

Křesťanství z Blízkého východu pochází, a podle Generace 21 (společnost, která pomáhá právě iráckým a syrským křesťanům) tamní křesťané nesmí na území ovládaném muslimskou ani vlastnit zbraně, takže nejsou schopni se ochránit. I jako členovi KDU-ČSL mi tedy jejich přijetí přijde jako rozumná volba. Důvěřuji Generaci 21 v tom, že má o „jihlavských“ uprchlících reference od tamních diecézí a že prostřednictvím ministerstva vnitra prošli bezpečnostními prověrkami.

Je důležité, že jsou to křesťané, kteří by na rozdíl od islamistů neměli nenávidět evropskou civilizaci - i když ona sama na křesťanské kořeny zapomíná. Migrační krizi proto beru jako šanci uvědomit si křesťanské základy Evropy. I když to někomu může přijít jako „kádrování“, myslím si, že máme právo si v migrační krizi vybrat, komu poskytneme pomoc – a tady jsme si vybrali irácké křesťany.

Multikulturní soužití je utopií

Jinak platí, že bezbřehá solidarita se všemi uprchlíky jde proti pudu sebezáchovy a že multikulturní soužití je utopií. Události v Kolíně nad Rýnem jen potvrdily moje obavy o integraci těch, kteří vidí Evropu jako ráj bez hranic, nadřazují kmenové vazby nad platné právo a islám berou jako jediné vidění světa. Pokud někteří Evropané obhajují vítání uprchlíků prostorem na pracovním trhu, pak se domnívám, že bychom měli spíš odstranit překážky při zaměstnávání a udělování trvalého pobytu (případně občanství) Ukrajincům, kteří jsou nám kulturně i nábožensky nejblíže.

Jako jihlavští lidovci jsme k diskusi přispěli tím, že jsme na podzim uspořádali besedu o uprchlících. Celá diskuse dál musí pokračovat tím, co chceme chránit před těmi uprchlíky, kteří do Evropy přišli parazitovat nebo dokonce zabíjet. Nemá smysl chránit konzumní styl života, rezignaci na výchovu dětí, svobodu bez odpovědnosti a lhostejnost k rozbíjení tradičních hodnot. Spíš bychom měli zesílit důraz na tradiční rodinu, spravedlivě odměněnou práci a úctu ke slabším a nemocným. To je otázka, která musí jít ruku v ruce s ochranou vnějších hranic EU.

Jaromír Kalina, náměstek primátora Jihlavy za KDU-ČSL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…