Kalousek: Dřív by ho noviny roztrhaly na cucky

11.01.2017 16:53

Projev na 54. schůzi sněmovny 11. ledna 2017 k Zákonu, kterým se mění zákon o střetu zájmů:

Kalousek: Dřív by ho noviny roztrhaly na cucky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Promiňte, jen stručná poznámka na předcházejícího řečníka. On řekl, že ten zákon, bude-li přijat, říká, kdo chce dělat politickou kariéru, nesmí mít žádný majetek. Ale to není pravda. Žádné takové ustanovení tam nic takového neříká. Jenom se říká, že ministr by se neměl ucházet o státní zakázky, anebo by neměl čerpat dotace.

Majetku může mít kolik chce, ale prostě představa, že ministr vlády, který má rozhodující vliv na určování podmínek na určování podmínek čerpání dotací, ty dotace sám čerpá a navíc je ještě kontroluje, že ministr vlády se úspěšně uchází a získává státní zakázky, je představa, která byla ještě před několika lety zcela nemyslitelná.

Vzpomínám na dobu mediální veřejné diskuse z dob, kdy pan poslanec Komárek byl šéfkomentátorem Mladé Fronty, a v té době kdyby jakýkoliv ministr určoval pravidla pro čerpání dotací a ty dotace také úspěšně čerpal a čerpání těch dotací sám sobě za daňového poplatníka kontroloval, tak zmíněná Mladá Fronta včetně zmíněného šéfkomentátora by ho roztrhala na cucky. Prostě na cucky. A nebyla by sama v tom. Samozřejmě by to udělala veškerá média v zemi, a proto takový zákon nebyl zapotřebí, protože si ho prostě nikdo nedovolil, tohle chování. Čas oponou trhnul, dnes máme jiné časy, máme nové pořádky, dnes je to prostě naprosto normální a Mladá Fronta to ještě hájí, tak ten zákon jako minimum morálky tady být musí. Samozřejmě kdo chce zákon obejít, tak ho také obejde, ale obcházet zákony je neslušné, to slušný politik nedělá. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.