Kalousek: Existuje riziko, že hazard odejde do šedé zóny

22.12.2014 9:36

Ministerstvo financí představilo návrh nového zdanění hazardu. Nově se mají danit hazardní hry 40ti procenty a loterie 30ti procenty.

Kalousek: Existuje riziko, že hazard odejde do šedé zóny
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Miroslav Kalousek

Současné zdanění je nastaveno na jednotnou sazbu 20 procent. To jako první ministr financí za dvacetiletou historii prosadil právě první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Ten nyní upozorňuje na možná rizika, která plynou z nového návrhu Ministerstva financí.

Zvýšená sazba u hazardu a loterií totiž nemusí vést ke zvýšení výnosů, protože se přestane vyplácet legálně podnikat. „Jsem velmi skeptický k tomu, že to takhle bude fungovat. Obávám se, že značná část hazardního průmyslu odejde buď do šedé, nebo černé zóny. Společenský problém se tak nesníží, co se sníží, budou výnosy," říká k možným rizikům konceptu ministerstva financí exministr Miroslav Kalousek.

Nové zdanění hazardu a loterií bude platit od začátku roku 2016. Do té doby bude nutné provést detailní analýzu dokumentů, ze kterých Ministerstvo financí při stanovování sazby vycházelo. „Budeme chtít vidět analýzy a dopadové studie. Je potřeba ty sazby nastavit rozumným způsobem, aby se ještě vyplatilo legálně podnikat,“ dodal šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

7:17 Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k cenzurním praktikám stran vládnoucí pětikoalice