Kalousek: Hazard jsem zdanil a jeho regulaci výrazně zpřísnil

09.02.2014 8:23

Ohrazuji se proti interpretaci v článku o automatech v brněnské MF Dnes ze dne 4.2.2014, kde jsem označován jako ministr, který „místo rušení hazardních strojů naopak další povoloval“.

Kalousek: Hazard jsem zdanil a jeho regulaci výrazně zpřísnil
Foto: Hans Štembera
Popisek: 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Jako první ministr financí jsem prosadil jak novelu obsahující právo obcí na regulaci videoterminálů, tak novelu daňovou, která zásadním způsobem zvýšila odvodovou zátěž hazardu a zrušila jeho daňové výjimky. Takovýto zákon pokládám za jasný důkaz zpřísnění regulace sektoru loterií a jejich provozovatelů. Díky řádnému zdanění hazardu a možnosti obcí jej na svém území plně regulovat bylo za mého působení na MF zrušeno více než 30 000 povolení k výherním přístrojům, tedy téměř polovina trhu.

Rád bych také upřesnil, že samotný proces rušení povolení je správním řízením vedeným podle správního řádu a tato řízení jsou Ministerstvem financí vedena ne na základě vůle příslušného ministra, ale z moci úřední pro všechna města a obce České republiky, kde se povolení dostala do rozporu s obecně závaznými vyhláškami. Na verdikt Ústavního soudu z minulého jara jsem ihned zareagoval a nechal zahájit přes deset tisíc řízení o zrušení povolení. Bohužel, můj nástupce proces manažersky nezvládl, čímž se rušení v mnoha případech opozdilo.

Miroslav Kalousek, první místopředseda TOP 09

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…