Kalousek: Nejde tu o nic jiného než o vytírání zraku a jakousi snahu mediálně viditelných kroků

07.11.2014 12:06

Projev na 20. schůzi Poslanecké sněmovny dne 7. 11. 2014

Kalousek: Nejde tu o nic jiného než o vytírání zraku a jakousi snahu mediálně viditelných kroků
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Miroslav Kalousek

Děkuji. Slibuji, že budu podstatně stručnější, ale přece jenom bych chtěl doplnit svého předřečníka.

Kdyby to bylo opravdu tak, jak řekl pan předseda Fiala, že jediné, co chcete z tohoto opatření, jsou peníze poplatníků, abyste je mohli utrácet, tak by to sice bylo neakceptovatelné z politického hlediska, ale ještě pochopitelné. Jistě by se tomu nedalo říct, že je to nemravné. Ale ono to tak není, protože vy víte jako předkladatelé, že tohle opatření prostě žádnou vyšší efektivitu výběru daní nepřinese. Nejde tu o nic jiného než o vytírání zraku a jakousi snahu mediálně viditelných kroků, které budou předstírat, že zvyšujete efektivitu výběru daní, a opak bude pravdou jako u drtivé většiny vašich čísel u veřejných rozpočtů, kde vaše interpretace se zcela rozchází se skutečností, kterou předkládáte. Ale je to vidět. A vy můžete tvrdit: Bojujeme s daňovými úniky. Máme KOBRU. V každém projevu hovoříme o boji s karuselovými obchody. A část veřejnosti je skutečně přesvědčena, že se efektivita výběru daní zvyšuje. To je efekt tohoto politického vystupování. Pravdou ovšem je, když se podíváme na čísla, že je to opačně, že efektivita výběru daní alespoň u DPH se snižuje.

Úplně stejně to bude u tohoto případu. Tady zatížíte tisíce lidí naprosto zbytečným hlášením, které místo jednou za kvartál by mohlo proběhnout jednou za měsíc, nic to samozřejmě nevyřeší. Myslím si, že v diskusi ve druhém čtení jsme si to řekli zcela jasně. Jenom prostě ti bílí koně budou vědět, že na to mají kvartál, že na to mají měsíc a za ten měsíc to naprosto spolehlivě stihnou, takže ti poctiví na to doplatí, pro ty nepoctivé to nebude znamenat žádný problém navíc, ale vy budete moct slavnostně prohlásit, že bojujete s daňovými úniky, protože tisíce podnikatelů bude mít tři a půl hodiny práce navíc. Ale vy nebudete mít jednu jedinou korunu navíc. A řekneme si to za rok, řekneme si to za dva roky, tak jak v souvislosti s tržbami poroste nebo bude klesat výběr DPH, že kromě toho, že jste zatížili právní řád a zatížili podnikatelský stav, jste bohužel těmito opatřeními nevydobyli vůbec nic. Ono totiž ten jediný způsob - ta trpělivá mravenčí práce - zvyšování efektivity finanční správy, a tady chci poděkovat sociální demokracii, že v minulém volebním období mi jednomyslně schválila transformaci z třístupňového na dvoustupňový a že skutečně ten model dnes umožňuje mnohem efektivnější způsob, ale nejde to z úterka na středu. Je to trpělivá mravenčí práce, postupný trend je tím jediným cílem zvyšování efektivity výběru daní, ale znamená to hodně práce a velmi špatně se to prodává.

To je daleko lepší viditelně někomu postavit na pult registrační pokladnu, viditelně někam vyslat tým, který svým způsobem tady pracuje už dlouhá léta, ale teď jsme mu začali říkat kobra. Vypadá to moc hezky. Nepřináší to vůbec nic. Jenom tu vyšší zátěž pro podnikatelský stav. Tak si to schvalte, ale bez nás.

(Potlesk poslanců TOP 09 a ODS.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie