Kalousek: Nevím, co je Šnajdroid, požádáme o vysvětlení prvního místopředsedu vlády až se dostaví

07.11.2014 14:15

Projev na 20. schůzi Poslanecké sněmovny dne 7. 11. 2014

Kalousek: Nevím, co je Šnajdroid, požádáme o vysvětlení prvního místopředsedu vlády až se dostaví
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Miroslav Kalousek

Děkuji za slovo. Dámy a pánové, mně je velmi líto, že tu teď není pan premiér, protože jsem se na něj chtěl obrátit, ale i když tu není, tak se obracím na nás na všechny s tím, abych upozornil, že vedle role zákonodárné také máme roli kontrolní a že jako Poslanecká sněmovna jsme suverén a že vláda se zodpovídá nám a my se pak zodpovídáme veřejnosti za to, jaké vládě jsme dali důvěru a jaká vláda tady vládne.

Říkám to proto, že v několika posledních minutách první místopředseda vlády České republiky Andrej Babiš, který - jak dobře víme - je omluven řádně, je na ECOFINu, na Radě ministrů Evropské unie, nicméně přesto dokáže omnipotentně sledovat i vnitropolitické dění. Mám ověřeno, že to je autentické. Autenticky na svoji sociální síť napsal o svém vládním kolegovi, ministru zdravotnictví Němečkovi: "Šnajdroid /nevím tedy, co je Šnajdroid, požádáme o vysvětlení pana prvního místopředsedu vlády až se dostaví, ale to není podstatné/ Šnajdroid Němeček by měl urychleně nastoupit protialkoholickou a psychiatrickou léčbu" - píše první místopředseda vlády České republiky o ministru zdravotnictví České republiky.

Nevím, co je Šnajdroid. Necháme si to časem vysvětlit.

(Smích z pravé strany sálu.)

Ale jsme v situaci, dámy a pánové, kdy zasedá Poslanecká sněmovna a první místopředseda vlády o svém vládním kolegovi, ministru zdravotnictví, říká, že má neprodleně nastoupit protialkoholní a psychiatrickou léčbu.

(Do sálu vchází předseda vlády Sobotka.)

Já si neumím představit naléhavější téma k jednání Poslanecké sněmovny, pokud zasedá jako kontrolní orgán vlády, než aby požádala předsedu vlády jako osobu, která za činnost vlády zodpovídá - děkuji, pane premiére, že jste přišel, já to ještě jednou zopakuji, protože si myslím, že to je tak závažné téma.

(Smích v sále.)

Zatímco jsme tady, pane premiére, rokovali o vládních návrzích z dílny pana ministra Babiše, pan ministr Babiš, váš první místopředseda vlády na svůj twitter - a znovu opakuji, mám ověřeno, že to vyjádření je autentické - se vyjádřil na adresu vašeho pana ministra zdravotnictví následovně: "Šnajdroid Němeček by měl urychleně nastoupit protialkoholní či psychiatrickou léčbu."

Poslanecká sněmovna jako orgán, kterému se vláda zodpovídá, vůči tomuto nemůže zůstat nečinná, němá, nemůže to ignorovat. To můžeme chápat jenom jako totální rozklad vlády. My nevíme, co je šnajdroid, alespoň já to nevím, to nám třeba jednou pan první místopředseda vlády vysvětlí. Ale vás žádám teď, pane premiére, jako předsedu vlády, která získala od Poslanecké sněmovny důvěru, abyste Poslanecké sněmovně sdělil, zda opravdu váš pan ministr zdravotnictví má neprodleně nastoupit protialkoholní a psychiatrickou léčbu, a pokud ano, jak je možné, že může být ministrem zdravotnictví, a pokud je to pouze sprostá urážka, kterou váš první místopředseda vlády adresoval vůči vašemu vládnímu kolegovi, jak vy zakročíte jako předseda vlády proti vašemu prvnímu místopředsedovi vlády, který se takto chová. Protože ať už je to varianta jedna nebo varianta dvě, tak to vážným způsobem znedůvěryhodňuje vládu, snižuje její vážnost ve veřejnosti a tím i snižuje věrohodnost Poslanecké sněmovny jako orgánu, který dal vládě důvěru. Pane premiére, bez ohledu na to, jaký teď projednáváme bod, my vás žádáme o vaše jasné vyjádření včetně toho, jak budete postupovat, protože tohle myslím nemá precedens v historii českého parlamentarismu.

Děkuji. (Potlesk z pravé části jednací síně.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…