Kalousek: Pan Babiš doporučuje svému kolegovi z vlády psychiatrickou a protialkoholní léčbu

07.11.2014 15:26

Projev na 20. schůzi Poslanecké sněmovny dne 7. 11. 2014

Kalousek: Pan Babiš doporučuje svému kolegovi z vlády psychiatrickou a protialkoholní léčbu
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Miroslav Kalousek

Děkuji za slovo. Pane premiére, až zase budete opozici obviňovat z toho, že zdržuje schůzi, že ji protahuje, tak bych rád, aby tady zaznělo, že to nebyl žádný opoziční poslanec. Že to byl poslanec sociální demokracie a předseda naší Sněmovny Jan Hamáček, který podepsal oficiálně cestu místopředsedovi Poslanecké sněmovny Filipovi do Moskvy, kterou tato Sněmovna vyhodnotila jako bezpečnostní riziko a také se tak vyjádřila. Kdyby to váš poslanec a náš předseda neudělal, tak jsme tady nemuseli strávit půl dne z vašeho pohledu zbytečné diskuse, z našeho pohledu nutné diskuse, protože jsme tím zabránili historické ostudě prestiži České republiky.

Nejsou to opoziční poslanci, kteří se navzájem obviňují z krádeže veřejných peněz. Předseda klubu TOP 09 Kalousek neobvinil Stanjuru z toho, že vykrádá veřejné fondy. A Stanjura neobvinil Kalouska, že vykrádá veřejné fondy. My jsme jenom jako předsedové opozičních klubů, tedy orgánů Poslanecké sněmovny, která má svěřenu z Ústavy kontrolní funkci nad vládou, zaznamenali slova vašich ministrů, kterými se navzájem obviňují z toho, že vykrádají veřejné fondy. K tomu, co řekl pan ministr Chovanec, že mohlo být něco mediálně posunuto, umím si představit, že mohl být nějak mediálně posunut výrok pana ministra Němečka, protože byl interpretován. Ale výroky pana ministra Babiše, které začínají psychiatrickou a protialkoholní léčebnou, kterou velmi doporučuje svému kolegovi ve vládě, pokračují přes to, jak si ten Němeček nakradl a jak holt chápe, že si ten Němeček musel nakrást, protože si staví ten barák v Čeladné. Tyto výroky nejsou interpretovány přes média.

Tyto výroky jsou na chráněném Twitteru Andreje Babiše. Neumím si představit, že by ho neměl dostatečně chráněn. Jsou to prostě autentické výroky vašeho prvního místopředsedy vlády vůči vašemu ministrovi.

A já znovu opakuji, že tato Sněmovna a teď bez ohledu na to, zda jsme koaliční nebo opoziční poslanci, musí být totálně znejištěna. Buď ministři vaší vlády mluví pravdu, ale potom kradou. A proč by vaše vláda měla mít důvěru? Anebo ministři vaší vlády lžou, nekradou - to je hezké -, ale lžou. A proč by měla mít vaše vláda důvěru? Já si neumím představit jinou variantu. Oba pánové buď lžou, anebo kradou.

Když si vzpomenu na přísloví, které mě učila moje babička, tak ona v tom neviděla rozpor. Ona to většinou spojovala. Říkala: Kdo lže, ten krade. Ale já nechci jít tak daleko. Já si prostě umím představit jen dvě varianty. Oba dva pánové v tom vzájemném obvinění buď lžou, a pak jim nemůžeme věřit, anebo kradou, a pak jim tuplem nemůžeme věřit. Předpokládám, že lžou i kradou, ale to si netroufám říct. (Smích především zprava. Potlesk TOP 09.)

Vy jste tady několikrát řekli, že to je vaše věc, že si to vyřešíte v koalici. Já nevím, jestli to chcete vyřešit v koalici. Já se obávám, že byste si to mohli v koalici vyřešit tak, že si tam řeknete: Víte, co? Tak budeme lhát a krást, ale nebudeme o tom mluvit nahlas.

Prosím pěkně, takovýhle výsledek my nemůžeme dopustit. To není jenom vaše věc. To je věc této Poslanecké sněmovny, která /znovu zdůrazňuji/ má svoji ústavní kontrolní pravomoc nad vládou. A tato Poslanecká sněmovna byla dnes konfrontována s tím, že vaši ministři buď lžou, anebo kradou, a je povinností této Poslanecké sněmovny, aby se dobrala výsledku, co je pravděpodobnější varianta z těchto dvou možností.

Já jsem řekl, že zcela nepochybně na to svoláme mimořádnou schůzi. Na poradě předsedů poslaneckých klubů zvážíme, zda to bude mimořádná schůze k tomuto bodu, anebo zda to bude schůze svolaná k vyslovení důvěře vlády. Obecně se kloním k té druhé variantě, protože jestli nám dva významní členové vaší vlády nenabízejí jinou možnost, než že lžou, anebo kradou, tak bychom jim neměli věřit ani v jednom, ani v druhém případě. Ale teď nechci předbíhat diskusím, které nás čekají. V každém případě se tomu budeme věnovat na mimořádném zasedání a těžko si umím představit důležitější mimořádné zasedání.

Děkuji za pozornost. (Potlesk zprava.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…