Kalousek: Strach a alibismus je to, co sněmovnu v posledních měsících ovlivňuje zejména

07.04.2015 16:20

Projev na 26. schůzi Poslanecké sněmovny dne 7. 4. 2015

Kalousek: Strach a alibismus je to, co sněmovnu v posledních měsících ovlivňuje zejména
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Miroslav Kalousek

Děkuji za slovo. Dámy a pánové, my samozřejmě s respektem bereme na vědomí stanovisko Poslanecké sněmovny, že se nechce zabývat tím tématem, které jsem si tady dovolil navrhnout. Dovolte mi, abych na to velmi stručně řekl svůj názor, že této Poslanecké sněmovny není důstojný alibismus a strach. Kdyby Poslanecká sněmovna svůj názor měla a já tady nabádal k jeho změně, tak bych pochopil postoj, který by řekl "ne, my už jsme svůj názor řekli a nechceme se tím dále zabývat".

Tato Poslanecká sněmovna na to ale nikdy svůj názor neřekla a vzhledem k tomu, že bohužel - a nemám z toho žádnou radost - je to v posledních dnech jediné téma, kterého si na České republice všímá mezinárodní veřejnost, tak jsem přesvědčen, že bylo povinností Poslanecké sněmovny nějaké stanovisko zaujmout.

Netvrdím, že to, které já jsem tady přednesl. Mohlo být jakékoliv jiné, ale stanovisko, které by dodalo České republice čitelnost a Poslanecké sněmovně důstojnost, že před tou věcí nechce strkat hlavu do písku a chce jasně říci svůj většinový názor. Vy jste se ho prostě jenom báli říci. Vy se ten názor bojíte říci.

Já se obávám, že strach a alibismus je to, co Poslaneckou sněmovnu v posledních měsících ovlivňuje zejména. Kdo by mi snad nevěřil, nechť si, prosím, ze záznamu pustí tiskovou konferenci klubu sociální demokracie zhruba před dvaceti minutami. Myslím si, že ta si zaslouží vstoupit do parlamentní historie.

Já jenom velmi stručně přeložím, co tam kolegové během půlhodiny řekli. Oni řekli: Ano, my potvrzujeme jasný závazek sněmu sociální demokracie, že budeme bojovat proti oligarchizaci země a budeme důsledně proti té oligarchizaci bojovat všude tam, kde s tím bude souhlasit Andrej Babiš. Tam, kde by s tím Andrej Babiš nesouhlasil, tak tam, jak jistě chápete, bojovat nemůžeme.

Toto je atmosféra a odvaha současné Poslanecké sněmovny.

Já bych vás všechny prosil, abychom se zamysleli, jestli kvůli tomuhle děláme politiku.
(Potlesk z pravé strany sálu.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice