Kalousek (TOP 09): Kdyby se Babišovy body vyřadily, sněmovna mohla pracovat

01.06.2016 11:45

Projev na 47. schůzi sněmovny 1. června 2016:

Kalousek (TOP 09): Kdyby se Babišovy body vyřadily, sněmovna mohla pracovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Pan předseda Sklenák tady vykreslil, jak to bylo za bývalých vlád strašlivé. Já si tu dobu nijak neidealizuji. Chápu, že koaliční vládnutí je složité v jakémkoli složení, takže si pamatuji, co tady bylo, ale nikdy od roku 1992, protože si to tady pamatuji od roku 1992, ať již jako úředník, či jako poslanec, tady z procedurálního hlediska nebyl takový zmatek, nebyl takový chaos a nebyla taková diskoordinace v organizaci, jak bude sněmovna jednat. Kdy předsedové koaličních klubů netuší jeden, co udělá ten druhý, a nikdo ve sněmovně netuší, co se bude odehrávat v následujících deseti minutách.

Proto bych se rád, zeptal, ale opravdu kolegiálně a v úctě bych se rád zeptal prostřednictvím pana předsedajícího pana předsedy Faltýnka na tu páteční skandální situaci, protože to skutečně nebylo nic jiného, než skandální situace, neschopnost sněmovny pracovat, i když to nebylo nezbytné. Ano. Pan ministr financí mohl předpokládat teoreticky, byť jeho účast ve sněmovně je z principu povinná, ale mohl teoreticky předpokládat, že se na jeho body nedostane, neb předcházel bod o veřejném ochránci práv, kde se rovněž dala očekávat živá diskuse. A ta diskuse neproběhla a o veřejném ochránci práv jsme nehlasovali, neboť ten bod navrhl a prosadil přerušit pan předseda Faltýnek. No a pak přišly Babišovy body. A když přišly Babišovy body, tak pan předseda Laudát vám chtěl pomoci jako koalici, a navrhoval ty body vyřadit. A mohly se projednávat další body. Kdyby se Babišovy body vyřadily, sněmovna mola pracovat na dalších bodech. To vy jste jako koalice zásadním způsobem odmítli, protože to přece navrhl zločinný Laudát, a pan předseda Faltýnek prosadil ukončení jednání toho dne. Já jsem si připadal jak ve snu, musím říct.

Chci se zeptat pana předsedy Faltýnka slušně zeptat, jestli by nám teď tady mohl říct po tom skandálním ukončení sněmovny, proč za prvé prosadil přerušení bodu o ombudsmanovi, když jsme byli připraveni o něm jednat. 

Vy jste požádal o přerušení. (Poslanec Faltýnek ze sálu: Já jsem tady nebyl.)

Pan předseda Faltýnek mě sice mimo proces okřikl, ale prosadil to pan předseda Sklenák. Pardon. tak se ptám obou dvou těch předsedů. Pana předsedy Sklenáka bych se chtěl zeptat, proč prosadil přerušení toho bodu o ombudsmanovi, když o něm sněmovna byla ochotna jednat. To je jeden předseda koaličních klubu. A proč pan předseda Faltýnek pak prosadil ukončení, když sněmovna byla připravena jednat? To by nám snad oba dva předsedové klubů mohli být schopni říct. Děkuji. (Potlesk vpravo.)

Je mi velmi líto, vážené dámy, vážení pánové. Opravdu jsem položil zdvořilou otázku. Očekával jsem přiměřenou odpověď. Pokud tu přiměřenou odpověď nedostanu, pak si budu muset odpovědět sám. Pak neexistuje jiné vysvětlení, než totální neschopnost a nepracovitost. Makáme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…