Kalousek (TOP 09): Ministr financí není schopen vybrat daně. Co vy na to, pane premiére?

02.04.2015 20:10

Interpelace premiéra ve věci veřejných rozpočtů, pronesená na 26. schůzi Poslanecké sněmovny dne 2. 4. 2015.

Kalousek (TOP 09): Ministr financí není schopen vybrat daně. Co vy na to, pane premiére?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Vážený pane premiére, 1. dubna byla zveřejněna notifikace Českého statistického úřadu o výsledku deficitu veřejných rozpočtů za rok 2014 a notifikováno bylo téměř dvojnásobné zhoršení oproti roku 2013. Jakkoliv si uvědomuji vliv metodických změn, je nezpochybnitelné, že došlo ke zhoršení strukturálního salda o více než dvacet miliard korun, a co hůře, další zhoršení strukturálního salda bude pokračovat i v roce 2015.

Současně výběr daní nejenom v letošních prvních třech měsících, ale i v druhé polovině loňského roku silně svojí dynamikou zaostává za ekonomickým růstem a za růstem spotřeby. Vy jste tady odpovídal panu poslanci Stanjurovi, uváděl jste nominální čísla v jednotlivých letech. Ale to, co je důležitější, je efektivita výběru daní, zda tedy tempo výběru daní odpovídá tempu růstu ekonomiky a domácí spotřeby. A tady je vidět zjevné zpomalování a snižování efektivity výběru daní.

Neschopnost vlády šetřit na straně jedné a neschopnost ministra financí daně vybírat na straně druhé zhoršuje strukturální saldo a v pokračujícím trendu může ohrozit i kvalitu veřejných služeb v České republice. Dovoluji si proto se zeptat, vážený pane premiére, zda předpokládáte zvrat tohoto trendu, a kdy se můžeme dočkat postupného zlepšování stavu veřejných rozpočtů, či zda po celou dobu svého mandátu očekáváte trvalé zhoršování, tak jak jsme toho zatím svědky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

9:15 Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vládnímu návrhu výpovědi bez udání důvodu