Kalousek (TOP 09): Mnohokrát jsme nabízeli pomoc, ale vy chcete jenom lhát a podvádět

15.09.2020 18:56

Projev na 58. schůzi Poslanecké sněmovny 15. září 2020 k aktuálnímu vývoji epidemie COVID-19

Kalousek (TOP 09): Mnohokrát jsme nabízeli pomoc, ale vy chcete jenom lhát a podvádět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Děkuji za slovo. Leccos za mě řekl už pan předseda Jurečka. Nicméně já si dovolím obrátit se nejenom na zástupce opozičních stran, ale dovolím si obrátit se alespoň i na tu menší koaliční stranu.

Dámy a pánové, tohle je situace, kterou se nelze promlčet. Situace, která je prostě před námi, ať už si to přejeme, nebo ne. A tím, že o tom budeme denně lhát a tajit před veřejností data, tak opravdu nic nedokážeme. Já bych ještě pochopil, že se o tom s námi nechcete bavit za předpokladu, kdy by vláda dokázala vystupovat jako energický věrohodný orgán, který ten systém řídí. Ale tomu tak evidentně není. Ta data, která jsou naprosto nezbytná pro kompetentní a projektové řízení takovéhoto problému, vy si dokonce v té koalici tajíte mezi sebou. A to, co z té vlády vychází, je jenom chaos, zmatek, nevěrohodnost a lži.

Dnes pan premiér lhal o tom, že tak jako my testujeme, netestuje vůbec nikdo. To je prosím pěkně lež! My jsme v testování řekněme v Evropské unii, když budu eufemistický, velmi průměrní. jsou země, které testují mnohem víc. Minulý týden lhal o tom, jak to ta hygiena stíhá a jak žádnou pomoc nepotřebuje. (S důrazem:) To všichni víme, že to je lež! Všichni víme, že ty trasovací kapacity, které měly být připraveny, prostě připraveny nejsou a že je tady mnoho, mnoho manažerských pochybení. A tahle schůze, ten bod na té schůzi neměl sloužit primárně k tomu, abychom říkali, že za to může ten nebo onen, ale abychom se pokusili nastavit normální řídící mechanismy - tohle nám hrozí na základě těchto dat, takže musíme být schopni, dám příklad, vytrasovat 8 tisíc lidí denně. Máme kapacity na vytrasování 8 tisíc lidí denně? Neberte mě za slovo v té číslovce. Na základě dat si musíme říct, kolik musíme být schopni vytrasovat a otestovat lidí denně. Máme na to kapacity? Ne, nemáme na to kapacity. Pokud vím, tak hygiena je má tak zhruba čtvrtinové. Potřebujeme je posílit? Jak je posílíme?

My jsme mnohokrát nabízeli pomoc v téhle věci. Ale vy chcete jenom lhát, podvádět, a já vás upozorňuji, že to není cesta k cíli, už jenom proto, že vy jste promrhali nejenom ten draze koupený čas z jara, ale vy jste promrhali tu důvěru veřejnosti. Ta veřejnost nemůže věřit premiérovi, který jí třikrát týdně prokazatelně lže. Já si myslím, že máme poslední šanci se dohodnout, že budeme společně sdílet věrohodná data a společně budeme říkat efektivní návrhy na řešení.

Pokud tomuhle nerozumíte a nechcete na to přistoupit, tak nesete veškerou odpovědnost za rizika, která jsou před námi a která se stanou realitou s pravděpodobností blížící se jistotě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.