Kalousek (TOP 09): Na to jste, milí kolegové z vládních lavic, příliš zbabělí

26.04.2019 14:48

Projev na 28. schůzi Poslanecké sněmovny 26. dubna 2019 k zákonu o důchodovém pojištění

Kalousek (TOP 09): Na to jste, milí kolegové z vládních lavic, příliš zbabělí
Foto: screen: Twitter M. Kalouska
Popisek: Miroslav Kalousek (TOP 09)

Nechci to zbytečně extendovat, ale přece jenom musím zareagovat a položit dotaz. Paní ministryně, vy jste hrdě prohlásila Sociální demokracie zrušila druhý pilíř tak, jak slíbila a Sociální demokracie plní své sliby. No, v tomto případě ano, ale ona také Sociální demokracie slíbila, že v tom minulém období předloží vláda svoji vlastní penzijní reformu. Utekly čtyři roky a skutek utekl. A ten slib se opakuje v tomto programovém prohlášení, kdy si můžeme přečíst, že penzijní reforma je prioritou této vlády, dokonce je tam napsán ten hlavní instrument té penzijní reformy podle mého názoru zcela nesmyslně, že hlavním instrumentem je oddělení důchodového pilíře od státního rozpočtu. Ale je to veřejný slib Sociální demokracie a jejich koaličních partnerů veřejnosti.

My uděláme penzijní reformu a oddělíme důchodový účet od státního rozpočtu, programové prohlášení je veřejný slib veřejnosti, dokonce i Poslanecké sněmovně, která na základě programového prohlášení vyjadřuje vládě důvěru. Tak se chci zeptat, paní ministryně, kdy ten slib po těch pěti letech, že předložíte vládě penzijní reformu, kdy ho opravdu chcete splnit a zda opravdu stále platí váš slib, měl by, když Sociální demokracie plní své sliby, že bude oddělen důchodový účet od státního rozpočtu.

A ještě jednu poznámku k Sociální demokracii na Slovensku. Ta byla příliš inteligentní na to, aby to rušila. Tak byl také zaveden druhý pilíř, došlo k nějakým parametrickým korekcím, ale Fico příliš dobře věděl, že kdyby to zrušil, tak by se se zlou potázal, protože by sám žádnou penzijní reformu nikdy nepředložil, protože ať předložíme cokoliv, má-li to být funkční, tak to musí být politicky odvážné. To prostě bude vždycky trochu bolet, vždycky. Těch možností je řada, ale bude tam vždycky platit jedna věta politicky nepříliš populární. Více osobní odpovědnosti, více osobní spoluúčasti. A na to jste milí kolegové z vládních lavic příliš populističtí a příliš politicky zbabělí. Nevěřím, že něco takového jste schopni. Pokud budu překvapen, budu překvapen mile.

Děkuji

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ančincová (Piráti): Hostitelem se můžete stát taky

6:23 Ančincová (Piráti): Hostitelem se můžete stát taky

Informace Komentář na svém veřejném facebookovém profilu o homesharingu