Kalousek (TOP 09): Patříme k Západu

30.03.2015 19:06

Měli bychom si spíše položit otázku, proč je dnes téma amerického konvoje v české společnosti tak vyhrocené.

Kalousek (TOP 09): Patříme k Západu
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Miroslav Kalousek

V posledních dnech jsme mohli sledovat, jak se k průjezdu amerických vojáků postavila polská veřejnost. Poláci se jednak v drtivé většině chovali k Američanům jako k přátelům a zároveň šlo takřka o normální věc. Žádný problém.

Proč tedy my Češi prožíváme průjezd konvoje jako dilema? Protože tu na rozdíl od Polska máme relativně silnou proruskou lobby a ruský vliv na naše domácí dění je nesrovnatelně silnější. V naší společnosti totiž zároveň dochází ke zpochybňování celého konceptu západní demokracie a vazeb na Spojené státy a další země Severoatlantické aliance.

Čelíme tu bez nadsázky velmi zákeřnému útoku na základní hodnoty, které nám ještě před pěti lety přišly nezpochybnitelné. Svobodná společnost, občanská a lidská práva, rozdělení moci, parlamentarismus.

Jestliže jsme se po pádu komunismu rozhodli, že se jako sebevědomý národ z vlastní vůle vydáme na cestu do struktur civilizovaného Západu a jestliže jsme dosáhli přijetí do rodiny demokratických zemí, tak to byl náš největší a nejmoudřejší výkon v nejnovější historii. Přihlásili jsme se tím k dodržování principů svobody, plurality, lidských práv a dodržování smluv. A na tom musíme nyní, ve zhoršených podmínkách, trvat. Nikoli proto, že tím někomu sloužíme. To je absolutní výmysl a zlá lež. My se ke klubu západních demokracií a k principům, na nichž toto společenství stojí, hlásíme proto, že je to náš národní zájem. Jak z hlediska naší bezpečnosti, tak z hlediska našich demokratických ideálů a víry v dobrou budoucnost naší země.

Navíc v této nestabilní době a v našem senzitivním regionu na východní hranici západního světa nemůžeme stát jako nazí v trní bez silných spojenců.

Miroslav Kalousek, 1. místopředseda TOP 09

Vyšlo v časopise Týden.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.