Kalousek (TOP 09): Premiér kašle na obranu

16.09.2014 16:45

Projev na 17. schůzi Poslanecké sněmovny dne 16. 9. 2014.

Kalousek (TOP 09): Premiér kašle na obranu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Pane premiére, kdyby tak jako vy vystoupil řadový poslanec výboru pro obranu, tak tomu i rozumím. On prostě sleduje svojí problematiku, svojí rozpočtovou kapitolu a nevnímá celkový kontext situace, nebo nemusí. Když takhle ale vystoupí premiér, tak je to buď úmyslně, nebo z nekvalifikovanosti parciální stanovisko, které vůbec nic nevypovídá o celkovém trendu a prioritách politiky vlády.

Ano, tady se snižovaly výdaje kromě jiného na obranu, protože se prostě tváří v tvář bezprecedentní dluhové krizi státu snižovaly výdaje. Dnešní politická reprezentace, vaše vláda výdaje razantně zvyšuje, i když slibovala, že bude šetřit, a říká tomu dokonce, že šetří dál, říká tomu odpovědné investování. Budeme tady probírat státní rozpočet zhruba za měsíc, tak abychom si řekli, že to odpovědné investování bude vypadat zhruba tak, že zatímco v provozních výdajích, kde jste slibovali šetřit, budete navyšovat desítky procent, tak v investicích možná jedno, maximálně dvě procenta. Víc tam toho nenahrabete.

To znamená, že v rámci toho trendu zvyšování výdajů ta obrana, která by měla být vaší prioritou, tou prioritou není, a to je tady předmětem kritiky a zcela konzistentní zrovna tak, jako když my jsme byli nuceni výdaje snižovat, tak jsme se snažili alespoň tu obranu, vědu a výzkum maximálně šetřit, byť žádná z těchto položek samozřejmě nezůstala bez úhony. Ale my to dělali v rámci snižování, zatímco vy v rámci dramatického zvyšování veřejných výdajů na obranu kašlete. (Potlesk z lavic TOP 09.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.