Kalousek (TOP 09): Přizpůsobovat se musí ti, kteří u nás pomoc hledají

19.06.2016 10:59

TOP 09 dál pracuje na programu, na konferenci řešila bezpečnost i pomoc živnostníkům.

Kalousek (TOP 09): Přizpůsobovat se musí ti, kteří u nás pomoc hledají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Členové i podporovatelé TOP 09 se v sobotu sešli, aby pokračovali v práci na volebním programu strany. Na konferenci se řešila většina témat, která se objeví v programu pro sněmovní a částečně i pro krajské volby.

V pražském hotelu Don Giovanni se v sobotu sešly téměř dvě stovky delegátů ze všech krajů České republiky. Na programové konferenci jednali o tématech, která TOP 09 považuje ve svém programu za klíčová a na kterých pracují členové a podporovatelé na všech úrovních dlouhodobě. Debata o programu začala už na ideové konferenci loni v létě, pokračovala na podzim na IV. Celostátním sněmu TOP 09 a pokračovala dnes – už rozebíráním jednotlivých konkrétních návrhů.

„Jsme standardní politická strana s hodnotovými prioritami a programovými východisky, na kterých není důvod nic zásadního měnit. Ale doba vymknutá z kloubů šílí a staví nás před výzvy, u kterých jsme si ještě nedávno neuměli představit, že jim budeme muset čelit. Naším úkolem je ale na tyto výzvy hledat v rámci našich programových priorit východiska,“ řekl na začátku programové konference předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

TOP 09 využila konferenci k tomu, aby se na své programové priority podívala z hlediska různých věkových skupin. Expertní skupiny strany se setkali se členy a podporovateli do 35 let, se skupinou od 35 do 50 let a s těmi, kterým už 50 let bylo. „Různé věkové skupiny jsou dobrým způsobem jak si ověřit, že náš program může oslovit,“ vysvětlila místopředsedkyně TOP 09 a pořadatelka konference Helena Langšádlová.

Velká část sobotní diskuze se točila kolem Seznamu nesvobody, tedy kolem vládních kroků, které TOP 09 považuje za seznam šikanózních návrhů mířících na všechny voliče.

Podrobná debata se vedla i o současných bezpečnostních výzvách a zahraniční politice, kde všechny dílčí body spojovala shoda nad tím, že Česko potřebuje akceschopnou Evropu a posílení vazeb v rámci NATO. Stranou nezůstalo ani aktuální téma migrace. „Chceme-li mít právo nazývat se civilizovanou společností, musíme umět pomáhat druhým. Přizpůsobovat se však musí ti, kteří u nás pomoc hledají,“ shrnul postoj předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Důležitou součástí sobotní diskuze byly také veřejné rozpočty, kde se nejčastěji zmiňovali zejména živnostníci. Většina členů a příznivců TOP 09 totiž cítí, že je v současné době střední třída vystavená dvojímu tlaku: na jedné straně musí čelit rozhazování peněz a způsobu, kterým řídí stát sociální demokraté, na druhé straně je drcena tlakem oligarchy.

Nejmladší skupina diskutujících rozebírala mimo jiné i problematiku důchodů, přesněji nulovou jistotu své generace ohledně budoucnosti. Stejné téma znělo ale i mezi těmi, kterých se důchody týkají už nyní nebo v řádu budoucích měsíců.

„TOP 09 se zajímá o lidi v různých životních fázích. Jsme vnímaní jako strana pro mladé, ale i lidé starší generace jsou našimi voliči. Uvědomujeme si, že populace stárne a je naší odpovědností tuto situaci řešit,“ vysvětlila místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová, která celou sobotní konferenci zaštiťovala a organizovala.

Oblast, na které panovala shoda a kterou všechny skupiny považovaly za důležitou, bylo vzdělávání. Mluvilo se o nutnosti větší finanční podpory školství, ale také o změně vzdělávání učitelů. Právě ve vzdělávání vidí TOP 09 jednu ze zásadních priorit pro budoucnost.

Řadě z diskutovaných témat se už věnovali poslanci TOP 09. Byť jsou v opozici, za poslední dva roky předložili desítky návrhů, které ovšem vládní koalice nebyla schopná nejen schválit, ale ani zamítnout – nechává je totiž neprojednané ležet na programu schůze sněmovny. 

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.