Kalousek (TOP 09): Pro drtivou většinu živnostníků začala zase možnost vydělávat

10.09.2020 12:22

Projev na 59. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. září 2020 ke kompenzaci ztrát, způsobených pandemií koronaviru

Kalousek (TOP 09): Pro drtivou většinu živnostníků začala zase možnost vydělávat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Dámy a pánové,

dovolte, abych vás krátce upozornil na životní situaci lidí, kteří netvoří příliš velkou skupinu, ale jsou nesmírně důležití pro kulturní a duchovní život v České republice, a to jsou osoby samostatně výdělečně činné v živé kultuře. Typickým příkladem jsou třeba hudebníci, ale samozřejmě nejenom hudebníci. To jsou lidé, kteří musí dnes a denně tvrdě trénovat. Jejich hlavním zaměstnáním je, že cvičí, ale odměnu dostávají pouze za zrealizovaná představení.

Anketa

Zeman a Babiš by měli zemřít, řekl Pavel Novotný. Je to na trestní stíhání?

89%
11%
hlasovalo: 37212 lidí

Osoby samostatně výdělečně činné mohly čerpat ve dvou časových obdobích takzvanou pětadvacítku podle zákona o kompenzačním bonusu, ale to období skončilo 9. června. Od 9. června se opět mohly otevřít restaurace a obchody, takže pro drtivou většinu živnostníků začala zase možnost vydělávat. Nicméně v oblasti kultury tvrdá omezení platila dál, zrušila se celá řada festivalů, omezila se představení a léto bylo v podstatě mrtvé.

Ti lidé jsou bez prostředků. Mohou si samozřejmě jít sednout za kasu nebo mohou jít na stavbu dělat stavební dělníky či cokoli jiného, ale pak přijdou o tu kompetenci, protože nebudou moci denně cvičit. O tu kompetenci nepřijdou jenom oni, o tu kompetenci přijdeme my. To je obrovský kapitál, který v těchto lidech je a pokud nenajdeme způsob, jak jim pomoci, tak o ten kapitál přijdeme.

V zákoně o kompenzačním bonusu je možnost pro vládu - tady se obracím na vládu - že pro období od 9. června do 31. srpna může svým nařízením schválit ještě jedno časové období pro obory, které byly omezeny a pro dny, kdy ta omezení platila. Do 31. srpna platila velmi tvrdá omezení v oblasti živé kultury a já bych vás dnes chtěl požádat o podporu, abychom přijali usnesení, kdy vládu vyzveme, aby svým nařízením aktivovala třetí časové období kompenzačního bonusu pro osoby samostatně výdělečně činné v živé kultuře. Nejedná se o nějak ohromující částku. Pohybujeme se ve stamiliónech, určitě se nepohybujeme v miliardách, ale pro ty lidi, pro jejich práci a pro pokračování jejich kariéry je to naprosto klíčové rozhodnutí.

Děkuji za pozornost.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…