Kalousek (TOP 09): Tam, kde neplatí zákony pro všechny, začíná totalita

22.05.2016 19:30

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek dnes v Moravskoslezském kraji navštívil Vědeckotechnický park 4Medical Innovation v Ostravě, který je chloubou českého vědeckého výzkumu. Setkal se také s rektorem Slezské univerzity, starostkou Kravař a odpoledne diskutoval se studenty, podporovateli a členy TOP 09 v Příboře. Zúčastnil se rovněž zahájení festivalu Janáčkův Máj v Ostravě.

Kalousek (TOP 09): Tam, kde neplatí zákony pro všechny, začíná totalita
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Během návštěvy vědeckotechnického parku, stejně jako celý den, předsedu TOP 09 doprovázeli starosta Bolatic, poslanec a lídr TOP 09 do krajských voleb Herbert Pavera a krajský předseda strany Tomáš Velička. „Je s podivem a je to velká škoda, že zdravotní pojišťovny léčbu kmenovými buňkami nehradí. Přitom je levnější, časově kratší a s nulovou reoperaci, tedy pro zdravotní pojišťovny levnější,“ řekl Miroslav Kalousek v zařízení, které se zaměřuje na transfer základního výzkumu v oblasti buněčné a regenerativní medicíny do praxe. Příkladem je tzv. robotická noha, u níž metodou léčby kmenovými buňkami jsou lékaři schopni zachránit až 80 procent pacientů před amputací.

Během návštěvy předseda TOP 09 také debatoval ve studiu regionální televize Polar na aktuální krajská témata – uzavření OKD a nezaměstnanost. „Problémem není samotná privatizace, ale způsob, jakým bylo OKD zprivatizováno, kdy přešlo do rukou finančního investora a ne do rukou investorova strategického,“ zdůraznil hlavní příčinu problému Kalousek a dodal: „Finanční investor usiluje, jak peníze vytáhnout z firmy, ale strategický investor naopak myslí především na budoucnost firmy.“ 

Pro efektivní řešení nezaměstnanosti je podle Miroslava Kalouska nutné se zaměřit na větší podporu aktivní politiky zaměstnanosti a uvolnit podmínky pro podnikání. „Bohužel současná vláda spíše reguluje a svazuje podnikatele. TOP 09 usiluje o to, aby se naopak vytvořil systém a prostor, který bude maximálně vstřícný pro podnikatele a nebude je svazovat zbytečnými regulacemi,“ řekl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Na společném setkání s rektorem Slezské univerzity v Opavě Pavlem Tulejou a starostkou města Kravaře Monikou Žídkovou se shodli na tom, že nejefektivnějším bojem s nezaměstnaností je právě vzdělanost.

V diskusi s příborskými studenty, podporovateli a členy padaly otázky především na téma demokracie a svobody. „Svobodná země se pozná podle toho, že zde platí právo a platí pro všechny a nejen pro někoho. Kde se tomu tak neděje, tam začíná totalita,“ upozornil Miroslav Kalousek.

Na závěr se předseda TOP 09 Miroslav Kalousek účastní zahájení Janáčkova Máje v Ostravě, které je pomyslnou třešničkou na dortu jeho páteční návštěvy Moravskoslezského kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…