Kalousek (TOP 09): Vláda superhrubou mzdu nezdědila, ani ji neruší. Vzkřísila ji

07.03.2016 12:22

Minulý týden Sněmovna projednala vládní návrh zákona o daních z příjmů. Navzdory koaličním slibům novela neobsahovala zrušení superhrubé mzdy a sjednocení základů pro výpočet daně a pojistných odvodů.

Kalousek (TOP 09): Vláda superhrubou mzdu nezdědila, ani ji neruší. Vzkřísila ji
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Ministr financí kritizoval předcházející vládu, že mu toto dědictví zanechala a že mu bude trvat ještě nejméně dva roky, než to napraví. Skutečnost je ovšem taková, že v platném právním řádu současná vláda zdědila to, k čemu se v koaliční smlouvě zavázala. A svými aktivními kroky vzkřísila to, co kritizuje.

Mezinárodní srovnání ukazují na vysokou administrativní náročnost českého daňového systému. Naše efektivní řešení tohoto problému současná vláda zrušila a žádné vlastní nepředložila, navzdory svým slibům. Místo toho tuto administrativní náročnost ještě zvyšuje.

„Platný právní stav, který vláda zdědila, předpokládal i snížení přímé odvodové zátěže o cca 30 miliard korun. I když s tím zásadně nesouhlasím, pokládám za legitimní, že levicově populistická vláda o tyto peníze nechtěla přijít a daně zvýšila. Mohla to však učinit prostým zvýšením uzákoněných sazeb. Vláda však zcela nesmyslně ‚vylila s vaničkou i dítě‘ a se zrušením tohoto snížení daní zrušila i připravené zjednodušení, ke kterému se sama zavázala,“ uvedl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Jedno inkasní a kontrolní místo a sjednocení základu pro výpočet daně z příjmů a pojistných odvodů bude nadále programovým pilířem TOP 09 v oblasti daňové legislativy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce