Kalousek (TOP 09): Změny v daních byly uzákoněny pouze dočasně, vláda by měla lidem peníze vrátit

28.11.2016 15:14

TOP 09 navrhne ve druhém čtení zákona o daňových změnách úpravu daňových sazeb daně z přidané hodnoty (DPH) a daně z příjmu fyzických osob (DPFO) na úroveň, na které byly před finanční krizí a před schválením penzijní reformy.

Kalousek (TOP 09): Změny v daních byly uzákoněny pouze dočasně, vláda by měla lidem peníze vrátit
Foto: TV Prima
Popisek: Miroslav Kalousek

U DPH na dvě sazby – 10 a 20 procent a u DPFO požaduje zrušit solidární přirážku ve výši 7 procent. Jen za rok 2016 jde o 25 miliard korun.

Během naší vlády v letech 2010 – 2013 došlo ke dvěma zásadním úpravám daňových sazeb. V roce 2011 bylo schváleno zvýšení snížené sazby DPH z 10 na 14 procent v přímé souvislosti s penzijní reformou. Penzijní reformu tato vláda zrušila a peníze ze zvýšené DPH si však nechala a vybírá je stále.

V rámci úsporných opatření došlo ke zvýšení sazeb DPH ze 14 na 15 procent a z 20 na 21 procent. U DPFO byla zavedena tzv. solidární přirážka 7 procent. Obě tato opatření byla uzákoněna s omezenou účinností do 31. 12. 2015. Vláda tuto omezenou účinnost zrušila, peníze občanů si nechala i po období po 1. 1. 2016 a vybírá je stále. Jen za rok 2016 se jedná o 18 miliard na DPH a 2,2 miliardy korun na solidární přirážce.

Tyto kroky usvědčují vládní strany z pokrytectví. Na jedné straně úpravy daňových sazeb dramaticky kritizovaly, na straně druhé je nechaly v platnosti, i když opatření ztratila svůj účel, respektive svoji původní zákonnou účinnost.

Očekáváme, že pokud vládní strany nechtějí ve své průhledné obojakosti pokračovat, naše pozměňující návrhy podpoří a společně tak vrátíme všem lidem peníze, které jim po právu už dlouho patří. Celkem tedy 45,2 miliardy korun ročně.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

13:04 Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 ke kratomu.