Kalousek: Utratili jste i to, co jste slibovali, že ušetříte

04.11.2014 18:30

Projev na 20. schůzi Poslanecké sněmovny dne 4. 11. 2014

Kalousek: Utratili jste i to, co jste slibovali, že ušetříte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve sněmovně se projednával vládní návrh zákona o státním rozpočtu ČR na rok 2015

Mluvíme o tom, pane ministře, jak rozumíme, nejen ve státním rozpočtu, ale v domácnosti a ve firmě, jak všichni rozumíme slovu šetřit provozní výdaje. Šetřit provozní výdaje, tomu rozumíme tak, že se jich utratí méně a ne že více. My se tu společně napříč politickým spektrem radujeme, že přece jen ekonomický růst navrátil se do eurozóny, i do České republiky, není to zásluha naší vlády, není to ani zásluha vaší vlády a náš státní rozpočet díky tomu má vyšší příjmy, než se dalo čekat. Proto bude také nižší deficit. Ale vy neutratíte méně, jak jste slibovali tady při projednávání státního rozpočtu.

Já jsem tu otázku položil z jiného důvodu. Já jsem se domníval, že pět miliard, které jste tu svatosvatě sliboval a Brabec se o ně sázel a vaši kolegové se na mě zlobili, když jsem říkal, že vám nevěřím, protože jak se objeví ve vládní rezervě, tak je prostě vláda utratí, tím jsem si byl naprosto jist. Já jsem si myslel do této chvíle, protože informace nemám, že jste to zatím neudělali, že tam pět miliard máte a chtěl jsem říci: No tak když už za každou cenu jste přidali státním úředníkům, tak jim to dejte z vládní rezervy. Ale vy už jste ji rozfrcali. To znamená, vám nezbývá už nic jiného, než příjmy, které máte navíc a které by měly být použity ke snížení deficitu, promítnete do výdajů, protože jste utratili i to, co jste slibovali, že ušetříte. Vy už máte prázdno a teď už jedete jenom na ekonomický vývoj, za který nemůžete, který já vám sice přeji, ale rozhodně tomu neříkejme šetření.

Ano, vy máte vyšší příjmy, ale neušetřili jste ani korunu, naopak utrácíte víc. Jestliže jste slíbili, že ušetříte pět miliard, a teď si dáváte do výdajů šest, tak ne že ušetříte, vy utratíte ještě o šest miliard na provozu víc, než jste tady slibovali Poslanecké sněmovně. A můžete stokrát na tu zeď ukazovat a říkat "ta černá zeď je bílá", možná že to vaše noviny napíšou, ale ta zeď bude pořád černá. Můžete pořád říkat, že tři je víc než pět, ale kdo umí číst a taky trochu počítat, tak prostě bude vědět, že tři není víc než pět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

kampaň

Kde máte důkaz, že jsou všichni mimo vás ,,Putinovi užiteční idioti“? Nešíříte náhodu dezinformace, proti kterým paradoxně tak bojujete? A myslíte, že touto negativní kampaní docílíte něčeho pozitivního, třeba zklidnění politické situace v zemi? To je takový problém vést kampaň tak, že budete prezen...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Klusáček (ČSNS): Chtít pouze mír nestačí

9:05 Klusáček (ČSNS): Chtít pouze mír nestačí

Na demonstraci za mír 30. května 2024, která se uskutečnila na Hradčanském náměstí, přednesl předsed…