Kalousek: Vláda sliby neplní. Zvyšuje daně i výdaje

07.09.2014 14:25

Vláda v příštích letech zvýší daně i strukturální deficit, shrnul první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek celkové dopady vládních návrhů na daňovou zátěž obyvatelstva. Návrhy už včera schválil rozpočtový výbor.

Kalousek: Vláda sliby neplní. Zvyšuje daně i výdaje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Dosud platná legislativa předpokládá snížení daní fyzických osob v roce 2015 o 14, 6 miliard korun a v roce 2016 snížení DPH v celkovém objemu 16 miliard korun (zdroj: MF, konvergenční program z dubna 2014). Návrhy, které přijal rozpočtový výbor, však tato daňová snížení ruší a ponechávají daňovou zátěž v původní výši.

„Pokud by tyto příjmy vláda použila ke snižování deficitu, smířil bych se s tím,“ prohlásil Miroslav Kalousek.

Zároveň uvedl, že vláda nejenže tyto příjmy hodlá utratit, ale navíc chce v následujících letech zvyšovat výdaje rychleji, než jaké budou její pravidelné příjmy – a zvyšovat tak strukturální deficit.

To dokazuje, že vláda realizuje svou fiskální politiku v přímém rozporu se svými sliby. Daně ve skutečnosti zvyšuje, ač slibovala, že tak činit nebude, a neodpovědně také zvyšuje výdaje, ač slibovala, že bude šetřit.

„V minulých letech nesla naše společnost značné náklady na to, aby se téměř rozvrácené veřejné finance daly do pořádku. Vláda dnes toto úsilí maří a znovu rozevírá nůžky mezi příjmy a výdaji svou neodpovědnou, krátkozrakou a populistickou politikou. Je proto zřejmé, že poslanci TOP 09 nemohou tyto návrhy podpořit,“ dodal Kalousek.

Martina Týblová, tisková mluvčí TOP 09

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

17:17 David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

Informace na svém veřejném facebookovém profilu o údajných ambicích francouzského prezidenta Macrona…