Kalousek: Znásilňujete jedno pravidlo za druhým a opovrhujete vládou práva

29.01.2016 14:40

Projev na 37. schůzi Poslanecké sněmovny dne 29. 1. 2016

Kalousek: Znásilňujete jedno pravidlo za druhým a opovrhujete vládou práva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Já také na té přestávce netrvám, protože jsem na ni neměl žádný nárok. Nicméně omlouvám se teď všem ostatním členům Poslanecké sněmovny, kteří mají jasno.

Jako bývalý předseda KDU-ČSL si dovolím obrátit se na své bývalé kolegy. Kolegové z KDU-ČSL, až tento proces bude shledán nestoudným, nezákonným a s demokracií neslučitelným, a až vy budete tvrdit, že vy za to žádnou odpovědnost nenesete, protože vy jste jenom bránili tomu nejhoršímu a že tu odpovědnost nese ten ministr financí, který prosazoval něco, co vy jste vlastně nechtěli a jenom jste bránili tomu nejhoršímu, tak promiňte, neříkejte to. Já budu první, kdo vám řekne, že je to vaše pokrytectví. Že tato vláda může takhle znásilňovat právní řád jenom proto, že vy jste podpořili ... (Poslanec Faltýnek volá z místa: Církevní restituce!)

Až přestane řvát Faltýnek, budu pokračovat. (Poslanec Faltýnek: Nepřestanu!)

Že tato vláda vznikla jenom proto, že vy, kolegové z KDU-ČSL jste souhlasili s tím, že v jejích řadách může být člověk bez platného lustračního osvědčení. Že tato vláda vznikla jenom proto, že jsme dokázali schválit zákon o státních... (Ministr Babiš reaguje na projev poslance Kalouska.)

Že tato vláda vznikla jenom proto, že vy, kolegové z KDU-ČSL včetně bývalého ředitele ÚSTR jste svým hlasováním podpořili, aby ministr vlády nemusel mít čisté lustrační osvědčení. Jinými slovy, aby ten ministr vlády mohl být estébák. Že vy, kolegové z KDU-ČSL jste souhlasili s porušováním rozpočtových pravidel . A že vy kolegové z KDU-ČSL jste teď podpořili spolu s koalicí znásilnění jednacího řádu, které navrhl kolega Faltýnek pod slovem procedurální návrh, byť to žádný procedurální návrh nebyl. Za těch 25 let, co jsem byl vaším členem, si pamatuji, že jedna z mála věcí, na kterých jste trvali, je vláda práva. To znamená, že pravidla platí. Poté, co jste vstoupili do této koalice, vy znásilňujete jedno pravidlo za druhým a opovrhujete vládou práva.

Až budete říkat - a vy to budete říkat! - že jste za to nemohli, že to byla odpovědnost ministra financí a vy jste v rámci koalice nemohli nic dělat, tak vám dnešní den připomenu a řeknu: Mohli jste dělat! Vy jste jenom připustili nemravnost pro svá vlastní koryta! (Potlesk z lavic TOP 09.).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…