Kalousek: Zrušili jste penzijní reformu, ale nechali jste si ty peníze

13.01.2017 14:37

Projev na 54. schůzi Poslanecké sněmovny dne 13. 1. 2017 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v oblasti daní

Kalousek: Zrušili jste penzijní reformu, ale nechali jste si ty peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Děkuji za slovo, pane předsedající. Jenom velmi stručně si dovolím připomenout, že návrh na snížení sazeb na dvě, tedy zjednodušení na dvě a snížení na 20 a 10 % vycházel vstříc kritice všech vládních stran. Když jsme, naše vláda, zvýšili spodní sazbu z 10 na 14 % proti penzijní reformě, zhruba 28 mld. bylo určeno na profinancování penzijní reformy, drtivě jste to všichni kritizovali. Ta kritika byla legitimní. Pak jste zrušili penzijní reformu, ale nechali jste si ty peníze, o které lidi jsou při každém nákupu obíráni. To samé u tříletého přechodného zvýšení DPH. Ano, od 1. 1. 2016 byla uzákoněna jedna sazba ve výši 17,5 %. To chápu, že se každému z vás nelíbilo. Proto jsem navrhl návrat do předkrizového období, jehož zvýšení jste dramaticky kritizovali. Těch 20 a 10 není programová priorita nebo nebudou to sazby v programu, které by se snažila prosadit TOP 09. Těch 20 a 10 bylo vyjití vstříc vaší kritice. Já jsem pana ministra Babiše slyšel za poslední čtyři roky nejméně desetkrát kritizovat, že naše vlády zvýšily DPH. Ale když něco kritizuji a přitom v zákoně bylo snížení daní, ta jedna sazba 17,5 % bylo výrazné snížení celkové daňové zátěže, já jsem navrhl jenom jinou strukturu, 20 a 10, tak ta kritika je asi velmi pokrytecká, protože od 1. 1. 2016 oproti původně schválenému zákonu tím, že ten časový limit jste zrušili, kasírujete občana při každém nákupu o desítky miliard korun ročně víc.

Já jsem jenom chtěl vyjít vstříc té vaší kritice. Když jste to tak kritizovali, dobře, vraťme to zpátky. A bude... Ne, asi ne, dobře je to kritizovat, ale ty peníze si nechat. To je princip vaší vlády a myslím si, že mimořádně pokrytecký. Samozřejmě se to týká i té solidární přirážky. I tam bylo uzákoněno, že od 1. 1. 2016 žádná solidární přirážka, nebo chcete-li druhá sazba nebude. Vy jste z tříletého přechodného období udělali jeden furt, a ty peníze si necháváte dál. Ale říkáte "to voni zvyšovali daně". Ne. Prosím pěkně, abychom si to jasně ujasnili. Proti právnímu řádku jste dramaticky k 1. 1. 2016 zvýšili daně vy, protože jste zrušili časový limit a ty desítky miliard, které vybíráte na DPH a na solidární přirážce, které už dávno neměly být, už více než rok vybírány být neměly, vybíráte dál. To, prosím, jsou fakta. Pan ministr samozřejmě řekne, že to odmítá, že vy daně snižujete. Ale prostě co platilo v našich zákonech, víme všichni, a co je ve vašich zákonech, víme také všichni.

Poslanecký klub TOP 09 byl připraven vládní návrh tak, jak přišel do Sněmovny podpořit. Hlavní důvod, proč jsme ho podpořit nemohli, bylo, že prošel pozměňovací návrh A1 týkající se snížení paušálu. Je to další krok, kde stovky a tisíce drobných živnostníků vyřadíte z té možnosti dobrodiní neúčtovat, ale používat paušály. Je to prostě další krok ve vaší frontální válce vůči živnostníkům a decimaci svobodného živnostenského podnikatelského stavu. Proto jsme ten zákon, který původně nám byl sympatický a říkali jsme, že ho podporujeme, ve finále podpořit nemohli, protože tam jste vložili tuhle jedovatou bombu, která zase padne na tisíce živnostníků. Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad TOP 09.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

13:09 Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

Reakce na veřejném facebookovém profilu strany na urážky v komentářích