Kandidát do Sněmovny Zíka (KSČM): Svobodná kultura a sport dostupný všem

02.08.2017 4:30

Jsem narozen v roce 1972, tudíž se pyšním a hrdě hlásím k přívlastku „Husákovo dítě“. Proto si velmi dobře pamatuji, jakým způsobem jsme sportovali my, v dobách mého dětství. Každý z mých kamarádů v okolí – samozřejmě i já a mí sourozenci, jsme chodili do mnoha sportovních oddílů, či se věnovali zájmové činnosti v nejrůznějších kroužcích.

Kandidát do Sněmovny Zíka (KSČM): Svobodná kultura a sport dostupný všem
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

Ať už to byl fotbal, hokej, turistika či svazarmovští modeláři nebo třeba mladí hasiči, mohli jsme se svým zájmům věnovat naplno a našim rodičům to nečinilo žádné finanční potíže. Nemuseli řešit nákup drahých sportovních pomůcek, značkového oblečení nebo neskutečně drahého sportovního soustředění a to i přes to, že třeba nás doma bylo šest sourozenců.

Ovšem to, co udělala tzv. sametová revoluce se sportem a kulturou, je více než tristní. Sport se ze dne na den stal kšeftem, na kterém se ti vyvolení chtěli a dodnes chtějí pouze napakovat a to za každou cenu. A tak se stala z převážné většiny sportů a zájmových kroužků záležitost pouze těch bohatých – VIP. Rodiče si proto mnohdy nemohou dovolit, aby všechny jejich děti naplno mohly rozvíjet svůj přirozený talent.

Byl jsem více než dvanáct let jako rodič nápomocen u fotbalového oddílu. A nejednou jsem viděl nadaného kluka, který musel se sportováním skončit pouze proto, že si jeho rodiče nemohli dovolit mu koupit troje kopačky za rok, zaplatit členský příspěvek a nedej bože zaplatit týdenní soustředění. Porevoluční vlády se sice každé čtyři roky – před volbami – chvástají rozličnými nejdokonalejšími způsoby přidělování finančních prostředků na sport a kulturu. Ale kde tyto prostředky končí, je mnohdy záhadou. Bohužel protékají nejrozličnějšími síty „nejpoctivějších firem a organizací“. Ale až dolů, tam kde jich je potřeba nejvíce, ne a ne dotéct.

A tak je určitě zcela namístě smeknout před všemi vámi, kteří se volnočasovým aktivitám dětí a mládeže věnujete dnes a denně bez ohledu na to, že to děláte zadarmo, na úkor svých nejbližších. A mnohdy do toho dáváte nejen svůj veškerý volný čas, ale i nemalé finanční prostředky. Ale ptám se – „nemá snad každá holka, každý kluk právo rozvíjet svůj talent bez ohledu na to, jaké postavení zastávají ve firmách jejich rodiče?“ Jaké závratné výše dosahuje jejich bankovní účet?

O kultuře dnešních dní nemluvě. Většina z nás již byla v situaci, kdy musela stát před rozhodováním se, jestli půjdete s dětmi do kina, nebo do muzea, na zámek... Je takřka šílené, když vás vstupné na pouhou jednu „atrakci“ pro čtyřčlennou rodinu vyjde i k tisíci korunám. A tak stejně jako sport, se i kultura stala pouze záležitostí těch movitějších.

Oproti porevolučním vládám, bychom my komunisté chtěli svobodnou kulturu a sport dostupný všem. I proto kandidujeme za naši stranu, pro vás, naše spoluobčany, do podzimních voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Aby se nám všem, u nás v České republice, žilo lépe.

Tomáš Zíka
kandidát KSČM do PS PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.