Kandidát do sněmovny Havelka: Co dluží ČR své obranyschopnosti?

02.07.2017 6:31

Na úvod chci připomenout zákon č. 219/1999 Sb. o ozbrojených silách České republiky. Ten v ustanovení § 9 říká, že „základním úkolem ozbrojených sil je připravovat se k obraně ČR a bránit ji proti vnějšímu napadení“. Přičemž obranou ČR máme na mysli souhrn opatření k zajištění svrchovanosti, územní celistvosti, principů demokracie a právního státu, ochrany života obyvatel a jejich majetku před vnějším napadením. Na zajištění obrany území státu se společně s ozbrojenými silami podílejí ozbrojené bezpečnostní sbory, záchranné sbory a havarijní služby v součinnosti se státními orgány, orgány územních samosprávných celků a dalšími právnickými a fyzickými osobami. Za plánování a řízení obrany ČR je odpovědná vláda.

Kandidát do sněmovny Havelka: Co dluží ČR své obranyschopnosti?
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Kandidát Jaroslav Havelka (KSČM)

Tady je na místě zamyslet se nad tím, jak naše vláda úkoly spojené s obranou státu plní a vystavit jí za to účet. Začněme ochranou našich hranic. Když se v souvislosti se vstupem do EU rušila ochrana hranic, nikdo nečekal, že vnější hranice EU bude prakticky nechráněná a uprchlíci, mezi nimiž se opravdu mohou nacházet džihádisté, budou mít cestu do Evropy otevřenou. Pokud evropští mocipáni nemají zájem chránit hranici EU, tak musíme my chránit hranici svou. Ale kým a jakými prostředky, když naše armáda nehájí bezpečnost obyvatel, ale cizí zájmy na zahraničních misích nebo je pod velením Bundeswehru. Mě může pseudoministr Stropnický stokrát přesvědčovat o nutnosti plnit naše závazky k NATO, ale vždyť právě NATO záměrně rozpoutává válečné napětí například rozmisťováním jaderných zbraní kolem Ruska nebo vojenskými operacemi v pobaltských zemích a vyvolává tak vojenské napětí na celém evropském kontinentě.

Ve světle stále častějších teroristických útoků v Evropě je třeba zdůraznit, že stoprocentní bezpečí nám v současné době bohužel nikdo nezaručí. Lidé mají obavy z cest na zahraniční dovolenou a já se jim vůbec nedivím. Bojí se dokonce i toho, že teroristé zaútočí i u nás. Jenom s pomocí křišťálové koule by totiž bylo možné včas odhadnout, kdo, kde a kdy zaútočí na naše ženy, děti a další bezbranné lidi a připraví je o život. Lánský pučista a rychlokvaška z plzeňských práv Chovanec se svými prohlášeními o tom, že naše bezpečnostní složky nemají žádné poznatky o možných teroristických útocích u nás, snaží veřejnost uklidnit, ale já mu jaksi ani za mák nevěřím a pocit bezpečí to ve mně rozhodně nevyvolává.

Podíváme-li se do zahraničí vidíme nejrůznější bezpečnostní opatření, především zvýšený počet ozbrojených policejních a vojenských hlídek. Je jasné, že je třeba zachovat vlastní azylovou politiku a odmítnout kvóty na přerozdělování migrantů. Postoj naší vládní koalice však nejen ve mně vyvolává dojem, že čeká, až i u nás dojde k brutálnímu teroristickému útoku, a to je hrůzná představa. Bezpečí našich občanů je totiž hlavní prioritou, kterou je třeba vždy a za každých okolností dodržovat.

Pevně věřím, že v říjnových parlamentních volbách si voliči sami odpovědí na otázky co udělala tato vláda pro to, aby posílila bezpečnost naší země? Jak je vláda připravena ochránit občany naší země před případným teroristickým útokem? A pak současné vládě svůj účet vystaví.

Jaroslav Havelka kandidát pro volby do PSP ČR za Liberecký kraj

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD si zvolilo své vedení a je připravené uspět ve všech volbách

10:04 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD si zvolilo své vedení a je připravené uspět ve všech volbách

V sobotu 13. dubna 2024 proběhla v Praze již XI. celostátní konference hnutí SPD, na které si její d…