Kandidát na primátora Plzně Zrzavecký: Chceme lidem garantovat kvalitní služby za nízké ceny

24.09.2014 14:40

„Teplo, doprava, voda a nakládání s odpadem jsou natolik strategické služby, že rozhodně mají být pod správou města,“ říká ekonomický náměstek Martin Zrzavecký (ČSSD). Tyto oblasti patřily v právě končícím volebním období k prioritám sociálně-demokratického vedení západočeské metropole. „Snažili jsme se zvyšovat jejich kvalitu a zároveň držet cenu příznivou pro koncového spotřebitele. Jen tak se může lidem v Plzni dobře žít,“ dodává politik, který je kandidátem sociální demokracie na post primátora pro další čtyři roky.

Kandidát na primátora Plzně Zrzavecký: Chceme lidem garantovat kvalitní služby za nízké ceny
Foto: red
Popisek: primátor města Plzeň Martin Zrzavecký

Hned na začátku svého působení na radnici jste musel podstoupit složité vyjednávání o ceně uhlí pro Plzeňskou teplárenskou. Jak na to vzpomínáte?
Bylo to náročné, stáli jsme před podobným problémem jako první v republice. Do té doby v podstatě neexistovala žádná pořádná smlouva a dodávky uhlí mohly skončit ze dne na den. Ale nakonec se nám podařilo úspěšně vyjednat pro teplárnu desetiletý kontrakt na dodávku uhlí a Plzeňanům tak zajistit druhé nejlevnější teplo v zemi.

Zastupitelé také odsouhlasili, že do majetku města odkoupí od francouzské společnosti Veolia plzeňskou vodárnu. Plzeň si na to vezme úvěr téměř 710 milionů korun. Proč jste se tak rozhodli?
Voda podle mě patří k natolik strategickým zdrojům, že by její úpravu a distribuci mělo spravovat město. Napravujeme tak chybu našich předchůdců, kteří se vodárny vzdali. Z vodárny bude nová městská organizace, která si bude sama splácet to, že jsme si ji koupili. Zároveň budeme schopni lidem do budoucna garantovat cenu a kvalitu vody.

Zvýšit kvalitu vody by měla i nová úpravna, která se právě staví. Kdy má začít fungovat a jak je financována?
Nová úpravna vody má být slavnostně otevřena v roce 2016 a pak bude mít Plzeň jednu z nejkvalitnějších vod na území České republiky. Na úpravnu vody jsme získali dotaci 800 milionů korun, kofinancujeme ji částkou 367 milionů. Tyto peníze pocházejí z prodeje části městského majetku, zejména trubek a výměníkových stanic, teplárně.

Přesně za rok se na základě nové městské vyhlášky výrazně změní nakládání s odpadem v Plzni. Co to pro občany znamená?
Za svoz veškerého odpadu bude nově zodpovídat město prostřednictvím Plzeňských komunálních služeb. S nimi vlastníci nemovitostí uzavřou smlouvu, jak velkou nádobu na odpad požadují a jak často ji chtějí vyvážet. Nová vyhláška vnáší do odpadového hospodářství v Plzni jednotný moderní systém, který bude výhodný i pro vznikající spalovnu. Navíc náklady na svoz odpadu se pro občany sníží zhruba na polovinu, což je určitě hodně příjemná zpráva.

Můžete pro Plzeňany něco udělat i s cenami elektřiny a plynu?
Městský obvod Plzeň 3 se pokusil pro své občany e-aukcí snížit ceny elektřiny a plynu. Tohle bychom chtěli udělat centrálně. Rodiny tak ušetří obrovské peníze.

Velmi diskutovaným se stal plán ČSSD na stavbu městského pivovaru…
Jsem rád, že se o tom vede diskuse. Jde o další plán na využití prostoru na Světovaru. Měla by tam vzniknout kulturní fabrika a městský archiv. Jenže osud evropské dotace, bez níž není výstavba možná, je nejistý. Proto jsme přišli s náhradním řešením, a tím je právě městský pivovar. Důvodů je několik – pivovar má na tomto místě tradici, městu by vydělával peníze, podpořil by podnikatelské prostředí a přinesl by i nemalý počet nových pracovních míst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Zrzavecký

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…