Kandidáti ANO hledají pomoc pro vyhořelý Libušín na Pustevnách

21.04.2014 6:33

Lídr kandidátky hnutí ANO do evropských Pavel Telička společně s dalšími kandidátkami Martinou Dlabajovou a Lenkou Střálkovou navštívili vyhořelý objekt Libušín v Beskydech.

Kandidáti ANO hledají pomoc pro vyhořelý Libušín na Pustevnách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Telička , lídr evropské kandidátky hnutí ANO

Nejcennější stavba architekta Dušana Samo Jurkoviče, dřevěná jídelna v secesním stylu, nedávno shořela i s většinou původního vybavení. „Budeme nápomocni hledání možností, jak co nejdříve tuto krásnou stavbu dostat do původního stavu, jakkoliv to nebude snadné,“ shodli se po prohlídce kandidáti ANO. Ostatně všichni tři mají moravské kořeny a osud stavby na Pustevnách jim není lhostejný.

„Objekt Libušína patří státu, což omezuje možnost čerpání finančních prostředků z některých Evropských fondů. Na druhou stranu by pro tento účel mohly být vhodné takzvané Norské fondy,“ uvedl po prohlídce Libušína Pavel Telička. S čerpáním evropských peněz má bohaté zkušenosti Martina Dlabajová, proto se zaměří na hledání vhodných dotačních titulů i ona. „Do společného projektu je třeba zapojit všechny úrovně veřejné správy od místní přes krajskou, národní až po evropskou. Vždyť jde o záchranu skutečně významné památky lidové architektury,“ zdůraznila Martina Dlabajová, která je předsedkyní Krajské hospodářské komory ve Zlíně.

Oba kandidáty doprovázela na Pustevny starostka nedalekého Rožnova pod Radhoštěm Markéta Blinková. „Jsem moc ráda, že projevujete zájem o hledání možnosti finanční či materiální pomoci. To je jediná cesta, která nám umožní dojít v záměru vědecké rekonstrukce Libušína do cíle,“ řekla starostka. Příslib pomoci od Pavla Teličky a Martiny Dlabajové s nadšením uvítal i ředitel Valašského muzea v přírodě Jindřich Ondruš. I když město Rožnov p. R. věnovalo na obnovu Libušína 300 tisíc korun a mezi lidmi probíhá veřejná sbírka, náklady na rekonstrukci budou obrovské. Pomoci by mohla právě zkušenost s čerpáním dotací z mezinárodních fondů a koordinace společného postupu všech zainteresovaných stran.

Jídelna Libušín byla pojmenována k poctě české kněžny Libuše. Interiér byl vyzdoben freskami a sgrafity s motivy valašských a slovenských pověstí dle návrhů Mikoláše Alše. Podle odborníků patřil Libušín k nejcennějším dílům, která architekt Jurkovič, nazývaný básník dřeva, navrhl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.