Kandidátka Změny? Polovina žen, lídryně Kocumová a cíl vyhrát

11.08.2016 6:31

V čele kandidátky Změny pro Liberecký kraj je bývalá náměstkyně hejtmana, nyní radní Liberce a sportovkyně Zuzana Kocumová, vysokoškolský učitel a liberecký radní Josef Šedlbauer, právnička, mediátorka a zastupitelka Jablonce nad Nisou Michaela Tejmlová a manažer a podnikatel Jiří Římánek ze Stvolínek na Českolipsku. Změna pro Liberecký kraj před čtyřmi lety získala 17 % hlasů a tím pádem 10 mandátů v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu. Letošní volby chce vyhrát a podílet se na budoucí krajské vládě.

Kandidátka Změny? Polovina žen, lídryně Kocumová a cíl vyhrát
Foto: zmena.cz
Popisek: Změna pro Liberec - logo

Na kandidátce Změny pro Liberecký kraj (ZpLK) je 25 žen a 25 mužů seřazených dle pravidla zipu. Oproti minulým volbám na ní najdete 28 nových tváří. Jde o lidi z mnoha oborů z celého kraje, kteří dlouhodobě hájí veřejný zájem a mají za sebou velký kus práce i mnoho úspěchů v oblastech jako jsou sociální služby, zdravotnictví, školství, sport, ochrana životního prostředí a památková péče. Dále jsou to lidé z akademické sféry, občanští aktivisté, podnikatelé apod. Polovina kandidátů je současnými či bývalými zastupiteli, místostarosty, starosty a náměstky, takže nejde ani o politické nováčky.

ZpLK vylučuje jako potenciálního koaličního partnera KSČM. Nejbližším partnerem je pro ni hnutí ANO, se kterým vládne na liberecké radnici. Programově nejbližší jsou ZpLK Starostové pro Liberecký kraj, nicméně jejich lídrem je z korupce obviněný hejtman Půta. Starostové navíc v minulém období bohužel částečně nahradili prostor po ODS a převzali i její postupy.

Jako příklad z volebního programu Zuzana Kocumová uvádí: „Mým osobním tématem je zdraví a zdravý životní styl. To se také prolíná řadou programových priorit. Například chceme rozšířit síť zdravotně-sociálních služeb.“

„V sociálních službách je nejpalčivější problém výše mezd. Podle platových tabulek většina pracovníků do dvou let praxe nemá nárok ani na minimální mzdu. Jednou z našich priorit proto bude zvýšení platů v této oblasti. Jako rychlé řešení jsme připraveni je navýšit z prostředků kraje,“ dodává Michaela Tejmlová.

Další prioritu nastiňuje Josef Šedlbauer: „Největší investicí příštího volebního období bude modernizace Krajské nemocnice Liberec. Projekt po odborné stránce řídí nemocnice, ale vedení kraje musí být zárukou, že se z něj nestane zmanipulovaná předražená zakázka, jakých známe z minulosti řadu.“

„Čeká nás také náprava zpackané čtyřmiliardové zakázky na autobusovou dopravu. Současné vedení kraje špatnými rozhodnutími zakonzervovalo stav, který sami Starostové před čtyřmi lety ostře kritizovali,“ připomíná Jaromír Baxa další stěžejní téma krajské politiky.

Mezi priority ZpLK dále patří zprůhlednění dotací do sportu, víceletá předvídatelnost objemu dotací do jednotlivých oblastí, zajištění sítě nemocnic v kraji a další témata, která ZpLK postupně představí.

Jací jsou další kandidáti? Na pátém místě figuruje úspěšná podnikatelka a provozovatelka vyhlášené zmrzlinárny ve Stráži pod Ralskem Ivana Jablonovská. Dalšími podnikateli jsou např. André Jakubička a Jiří Večeřa. Z akademické sféry pochází Jaromír Baxa (6., Liberec) či Jana Jetmarová (13., Jablonec n. N.), ochranou životního prostředí se dlouhodobě zabývá Jan Korytář (kvůli senátní kandidatuře obsadil desáté místo), ředitelka společnosti pro Jizerské hory Kateřina Bednářová (15., Rychnov u Jablonce n. N.) či ředitel Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor Ondřej Petrovský (20., Liberec).

Sociální oblastí se zabývá koordinátorka Sítě mateřských center Lenka Ackermannová (7., Jablonec n. N.), spoluzakladatelka hospicového hnutí v Liberci Halina Doležalová (9., Liberec) či ředitelka Domova důchodců v Jabloneckých Pasekách Jaroslava Fojtíková. Památkovou péčí a kulturou se zabývá Michal Panáček (16., Česká Lípa), André Jakubička či Miroslav Pröller. Z mladších lidí na kandidátce najdete kromě Jaromíra Baxy (34 let) také ekonoma a zastupitele Jablonce n. N. Jakuba Macka (30 let, 8.), právníka Jindřicha Felcmana (32 let, 14., Raspenava) či Kateřinu Bednářovou (30 let).

Na kampaň má Změna vyčleněny 2 mil. Kč. Třetinu tvoří půjčky kandidátů a příznivců. Stejně jako dříve nebude ZpLK využívat billboardy, zato bude více mluvit přímo s voliči.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

16:05 Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.