Kaňkovský (KDU-ČSL): Co chybí českému zdravotnictví – peníze či lidé? Anebo obojí?

01.05.2016 15:18

Již delší dobu jsme v naší zemi svědky nevyhlášené války mezi ministerstvem financí a ministerstvem zdravotnictví, v níž zejména z resortu střežícího státní finance padají silná vyjádření.

Kaňkovský (KDU-ČSL): Co chybí českému zdravotnictví – peníze či lidé? Anebo obojí?
Foto: vitkankovsky.cz
Popisek: Vít Kaňkovský

Jedním z nich jsou slova, přirovnávající české zdravotnictví k „černé díře“. Přiznám se, že jako lékaře, který má bytostný vztah k nemocnicím Kraje Vysočina, mne podobná slova vždy nadzvednou ze židle. Nikoliv z toho důvodu, že bych byl přesvědčen, že se ve zdravotnictví nemá šetřit.

Také si nemyslím, že bychom už neměli hledat další možnosti, jak snížit náklady v nemocnicích. Jako bývalý ředitel nemocnice s rozpočtem více než tři čtvrtě miliardy dobře vím, že hledání úspor je nekonečný proces a neměli bychom na něj rezignovat ani ve chvíli, kdy si již myslíme, že šetříme úplně ve všem. Mně však bytostně vadí velkohubá prohlášení, která nejsou podložena žádnými objektivními rozbory -prostě si jenom někdo myslí, že se v českém zdravotnictví peníze ztrácejí. Jistě najdeme nemálo příkladů, kdy tomu tak skutečně bylo a je, ale zkratkovité zobecnění jenom polarizuje už tak dost napjatou situaci v našem zdravotnictví.

Tím nejvážnějším problémem, které zasáhlo české zdravotnictví, Kraj Vysočina nevyjímaje, je totiž narůstající deficit zdravotnického personálu a to nejen v nemocnicích. Chybí nám lékaři, chybějí nám zdravotní sestry atd. A kdo jenom trochu načichl ke zdravotnické profesi, tak dobře ví, že sebehezčí nemocnice je bez lidského potenciálu k ničemu. Je tedy navýsost důležité, aby všechny zainteresované strany, včetně znesvářených ministerstev, zakopaly válečnou sekyru a začaly intenzivně hledat řešení personální vyprahlosti nemocnic i ambulantní sféry.

A Kraj Vysočina nemůže zůstat stranou, byť žádná jednoduchá řešení nejsou na obzoru. Pomoci může třeba tím, že najde další motivační prvky pro budoucí lékaře a zdravotní sestry, aby neodcházeli pracovat do větších měst či do zahraničí, ale bylo pro ně lákavé pracovat na Vysočině. Jako jednu z možností vidím stipendia pro studenty posledních ročníků lékařské fakulty, jak jsem zmínil na posledním jednání krajského zastupitelstva. To ale je jenom střípek z úkolů, které nás v tomto ohledu čekají. 

Vít Kaňkovský
zastupitel Kraje Vysočina
poslanec a místopředseda Výboru pro zdravotnictví PS PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem

20:07 Okamura (SPD): Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zhoršující se dostupnosti zdravotní péče