Kaňkovský (KDU-ČSL): Dukovany potřebují zelenou

24.11.2014 6:31

Jaderná elektrárna Dukovany má zásadní postavení v energetické koncepci ČR, ale neopominutelný je také její význam pro zaměstnanost v třebíčském okrese, ale i dalších částí Vysočiny a Jihomoravského kraje.

Kaňkovský (KDU-ČSL): Dukovany potřebují zelenou
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Poslance MUDr. Víta Kaňkovského oslovilo občanské sdružení Energetické Třebíčsko s žádostí o spolupráci a podporu další budoucnosti Jaderné elektrárny Dukovany včetně dostavby 5. bloku. Jaderná elektrárna Dukovany má zásadní postavení v energetické koncepci ČR, ale neopominutelný je také její význam pro zaměstnanost v třebíčském okrese, ale i dalších částí Vysočiny a Jihomoravského kraje.

Vít Kaňkovský, místopředseda Výboru pro sociální politiku Poslanecké sněmovny PČR, se rozhodl uspořádat v Poslanecké sněmovně seminář, který má za cíl vyzvat k odpovědnému politickému rozhodnutí k budoucnosti Jaderné elektrárny Dukovany.

Na semináři, který nese název: „Možné socioekonomické dopady v případě ukončení provozu JE Dukovany, aneb proč je důležitá dostavba 5. bloku JE Dukovany“, vystoupí vedle poslanců za KDU-ČSL Víta Kaňkovského a Jaroslava Klašky, také senátoři Stanislav Juránek a Miloš Vystrčil, dále zástupci Ministerstva práce a sociálních věcí a Ministerstva obchodu a průmyslu a také zástupci energetických společností a sdružení z regionu. Jak už napovídá název semináře, mluvit se bude nejenom o energetické bezpečnosti České republiky, ale také o problematice zaměstnanosti v daném regionu.

Poslanec Kaňkovský k připravovanému semináři sdělil: „Seminář se zaměřením na problematiku budoucnosti Jaderné elektrárny Dukovany je určen jak poslancům a senátorům, tak především představitelům obcí a měst a dalším zájemcům o danou problematiku nejen z Třebíčska, ale také z celého Kraje Vysočina a Jihomoravského kraje. Důraz bude kladen kromě jiného i na možné dopady do oblasti zaměstnanosti v přilehlém regionu v případě, že by se nepodařilo prodloužit životnost Jaderné elektrárny Dukovany a nezrealizovala se dostavba jejího 5. bloku“. Vít Kaňkovský také připomněl, že to, co regionu Dukovan chybí, je konečné rozhodnutí, jak to s budoucností Jaderné elektrárny Dukovany bude. Říká k tomu: “Nechceme dopustit černý scénář, JE Dukovany a celý přilehlý region potřebují zelenou pro svůj další rozvoj. Nejde jenom o to, že v současné geopolitické situaci se jeví energetická bezpečnost ještě zásadnější než kdy dříve, ale zásadním úkolem je i udržení zaměstnanosti v regionu. Není třeba si nic namlouvat, v tuto chvíli je to již i hra o čas, rozhodnutí o dostavbě 5. bloku a její příprava by měly začít co nejdříve.“

Dle dalšího vyjádření Víta Kaňkovského jsou lidovečtí poslanci jednoznačně pro prodloužení provozu a dostavbu 5. bloku jaderné elektrárny v Dukovanech, což potvrzuje i místopředseda vlády a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Stejně tak lidovečtí poslanci zastávají názor, že je nutná dostavba elektrárny v Temelíně. Jako prioritu vidí urychlené dopracování energetické koncepce České republiky na následující období.

Seminář se uskuteční v prostorách Poslanecké sněmovny v úterý 25. listopadu 2014 od 13:30 hod., zájemci o účast na semináři se mohou přihlásit mailem na: info@energeticketrebicsko.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

8:19 Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snaz…