Kaňkovský (KDU-ČSL): Ekonomika je v kondici, ale opatření vlády směrem k seniorům jsou nedostatečná

19.04.2018 14:16

Projev na 12. schůzi Poslanecké sněmovny dne 19. 4. 2018 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon o důchodovém pojištění

Kaňkovský (KDU-ČSL): Ekonomika je v kondici, ale opatření vlády směrem k seniorům jsou nedostatečná
Foto: vitkankovsky.cz
Popisek: Vít Kaňkovský

Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, milé kolegyně, vážení kolegové, projednávaný návrh zákona o důchodovém pojištění klub KDU-ČSL podpoří pro další legislativní proces. Jak už zde zaznělo i z úst mých předřečníků, i my jsme přesvědčeni o tom, že čeští senioři v době ekonomického růstu by si jednoznačně zasloužili a zaslouží, aby se dobrá ekonomická kondice ČR projevila i na výši jejich penzí. A i když se nás tady snažil jako obvykle pan místopředseda Okamura prostřednictvím pana předsedajícího zase někam zařazovat, tak mě to vůbec neuráží. On si rád hraje se slovy, ale musím říct, že pokud se týká podpory seniorů, tak se s ním shodu, protože skutečně to by mělo být prioritou vlády a Sněmovny v jakémkoliv čase a v jakémkoliv složení, tím spíše, když se ekonomice daří.

Jak už zde zaznělo, parametry této novely zákona o důchodovém pojištění nepřicházejí s nějakou reformou a bylo by to také divné, protože v tak krátkém časovém období jistě nelze připravit důchodovou reformu. Takže základní parametry už zde zazněly. Jedná se o zvýšení základní výměry důchodů z 9 % průměrné mzdy na 10 % průměrné mzdy a dále zvýšení důchodu o tisíc korun měsíčně důchodcům, kteří dosáhli věku 85 let, a o dva tisíce měsíčně důchodcům, kteří dosáhli věku sto let. To zde již zaznělo.

Obě tato opatření klub KDU-ČSL jednoznačně podporuje, avšak jsme přesvědčeni, že právě proto, že je česká ekonomika v dobré kondici, jsou opatření vlády směrem k seniorům, tedy v tomto konkrétním případě k výši jejich penzí, nedostatečná. Navíc je třeba připomenout, že to byla právě KDU-ČSL, která společně s ČSSD bojovala v minulé vládě za rychlejší růst penzí, a bylo to právě současné vládní hnutí ANO, které v minulé vládě rychlejší růst penzí v několika případech blokovalo. Ano, v jedné chvíli po dvou neúspěšných jednáních vlády nakonec k navýšení penzí došlo a skvělý marketér tehdejší ministr financí a dnešní premiér Andrej Babiš pak emotivně vystoupil okamžitě po finálním jednání vlády, aby občanům ČR s velkou naléhavostí sdělil informaci, že on, Andrej Babiš, v roli ministra financí potřebné finanční prostředky na navýšení penzí našel.

Až to budilo dojem, že je našel ve své vlastní pokladně. Jen opomněl dodat, že předtím na jednání vlády dvakrát navýšení penzí odmítl a až tlak koaličních partnerů KDU-ČSL a ČSSD jeho odpor zlomil.

Současná vláda přichází s potřebnými, ale bohužel pouze parametrickými změnami v oblasti penzí, aniž by projevila snahu narovnat alespoň některá negativa, která český důchodový systém provázejí. Jak už jsem zde řekl, jistě nelze očekávat, že lze vyřešit tolik potřebnou důchodovou reformu v takto krátkém časovém období, ale jsme přesvědčeni, že alespoň k některým dílčím krokům by se vláda dle našeho názoru odhodlat měla. Mám na mysli např. narovnání diskriminace žen, o které už zde tady také padla řeč z úst pana místopředsedy Okamury, prostřednictvím pana předsedajícího.

A mám na mysli zejména ženy, které vychovaly děti. Které budou následně těmi, které budou produkovat vlastně důchodové pojištění v tom nadcházejícím období. A ta diskriminace žen, které vychovávaly děti je v řadě ohledů, ať už se to týká základní výměry důchodů, ale jsou zde další související problémy. Je to např. délka náhradní a vyloučené doby při narození dítěte, délka povinné doby pojištění a vůbec ohodnocení mateřství a výchovy dětí ze strany státu.

Stát také patřičně neumí ohodnotit osoby, opět častěji ženy, a to je potřeba zdůraznit, které dlouhodobě pečují o osobu blízkou, zejména jde-li o postižené dítě. Změny by si určitě zasloužily i vdovské důchody. Z těchto důvodů jsme připraveni v rámci legislativního procesu předložit naše pozměňovací návrhy, které by alespoň některé ze současně zmíněných problémů řešily. A pevně věřím, že se na změnách, které by pomohly seniorům nejen parametricky, dokážeme shodnout napříč touto Poslaneckou sněmovnou. Vážené kolegyně, vážení kolegové, děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.