Kaňkovský (KDU-ČSL): Jak dopadnou chystané změny ve vzdělávání lékařů a sester?

06.06.2015 10:00

V současné době jak lékařská veřejnost, tak zdravotní sestry a zástupci dalších zdravotnických profesí s napětím očekávají, jak dopadne příprava a následně parlamentní diskuze kolem vzdělávání zdravotníků.

Kaňkovský (KDU-ČSL): Jak dopadnou chystané změny ve vzdělávání lékařů a sester?
Foto: vitkankovsky.cz
Popisek: Vít Kaňkovský

Obě zásadní normy - tedy zákon č. 95/2004 Sb. a 96/2004 Sb. - připravuje Ministerstvo zdravotnictví významným způsobem změnit.

Pokud se mohu vyjádřit k připravovaným změnám v postgraduálním vzdělávání lékařů, pak základní záměr tohoto zákona vítám - tedy zjednodušení celého systému a přesun co největší části vzdělávacího procesu na mateřská pracoviště lékařů. Stejně tak jsem přesvědčen, že je nutné výrazným způsobem snížit počet základních oborů a takzvaných kmenů. Současný stav, kdy máme více než 90 oborů lékařského postgraduálního vzdělávání, tedy více než 90 odborností v základním systému atestací, našemu zdravotnictví škodí.

Dřívější systém menšího množství základních oborů a poté systém nadstavbových oborů - tedy nadstavbových atestací, byl dle mého názoru funkčnější. Chápu fakt, že jsme museli v systému vzdělávání učinit některé změny, které vyžadovala evropská legislativa, bohužel tak rozsáhlá atomizace naší medicíny značně překročila požadavky, které nám evropská legislativa dávala. A tak se nyní setkáváme se situací, kdy v kraji zřizovaných nemocnicích chybí lékaři s atestací z vnitřního lékařství, zatímco ale na oddělení máme například 5 diabetologů, 4 gastroenterology, 3 endokrinology, 3 angiology atd., ale atestovaní internisté nám chybějí. A tak by se dalo pokračovat.

Současný stav připravované novely dává v tomto směru naději, že by novelizovaný zákon mohl situaci zlepšit. Bohužel ale lze tušit některé problémy. Existují specifické medicínské obory, které by dle mého názoru měly zůstat obory základními, přestože v současném návrhu se s nimi dále jako základními nepočítá. Mám na mysli třeba velmi specifický, v současné době velmi nedostatkový a přitom neoddiskutovatelně velmi významný obor a tím je dětská psychiatrie. V současné době ve všech regionech tato lékařská profese chybí, a pokud ztížíme zájemcům o tento obor možnost vzdělat se v dětské psychiatrii, pak se nedostatek dětských psychiatrů jenom prohloubí.

Podobně napjatá situace je u praktických lékařů pro děti a dorost. I s tímto oborem současná verze připravovaného zákona nepočítá. Jsem přesvědčen, že se tento obor vyvinul ve svébytný obor, který v komplexní péči o naše děti a dospívající potřebujeme.

A jistě lze diskutovat i o některých dalších oborech. Je tedy nasnadě, že diskuze k této tolik očekávané novele zákona bude ve všech legislativních krocích složitá, a je třeba udělat vše proto, aby výsledná podoba systém vzdělávání lékařů výrazným způsobem zlepšila.

Riskovat si nemůžeme dovolit, protože již nyní nám v řadě oborů lékaři chybí.

Vít Kaňkovský
místopředseda Výboru pro zdravotnictví PS PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

9:15 Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochromení zdravého rozumu a pragmatického jednání …