Kaňkovský (KDU-ČSL): Kulturní akce k létu a do měst patří

23.07.2014 22:30

S nástupem léta se opět objevil nikdy nekončící souboj příznivců letních hudebních a dalších akcí a jejich zarytých odpůrců, kteří protestují proti těmto open air akcím, protože je obtěžují hlukem.

Kaňkovský (KDU-ČSL): Kulturní akce k létu a do měst patří
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Předně chci říci, že jsem přesvědčen jako lékař o tom, že ochrana občanů před hlukem je důležitá, dokonce velmi a dále uvedený názor toto v žádném případě nepopírá. S příchodem léta stoupá počet kulturních akcí pořádaných pod širým nebem a organizátoři akcí jsou povinni splnit při jejich pořádání podmínky zákona o ochraně veřejného zdraví a souvisejícího nařízení vlády, týkající se ochrany před hlukem, které jsou pro ně ale v současnosti předem nesplnitelné.

Jsem přesvědčen, že hudební produkce, promítání letního kina i další akce pořádané u příležitostí oslav různých výročí k létu a do měst patří, a osobně se jich i rád účastním. Chápu ale i občany, které v některých případech hlasité produkce obtěžují a je jejich legitimním právem se v intencích platných zákonů bránit. Přesto se domnívám, že současná podoba legislativy týkající se této problematiky je nevhodná a v praxi vytváří neřešitelné situace.

Bez jakéhokoliv přehánění je v tomto směru v naší společnosti nemalý nános pokrytectví. Na jedné straně jsou pokutami postihování organizátoři hudebních produkcí a jiných akcí a na druhé straně běžně akceptujeme hluk daný provozem motorových vozidel, z městské hromadné dopravy, z provozu průmyslových podniků atd. A hluk z těchto příčin je mnohdy trvalého rázu, tedy má na zdraví populace zásadní vliv, mnohem škodlivější než jednorázová hudební produkce.

Proto vidím jako nutnost ve spolupráci s odborníky hledat cestu k úpravám stávajícího zákona, které by lépe odrážely současná rizika zátěže populace hlukem a umožnily organizátorům kulturních akcí ve městech pořádat akce, avšak za předem stanovených pravidel a například i za cenu systému jasně stanovených správních poplatků za předem nahlášenou akci s hlukovým rizikem. Nedovedu si představit, že bychom vyhnali z našich obcí a měst letní koncerty, projekce letního kina apod.

MUDr. Vít Kaňkovský, poslanec PSP ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.