Kaňkovský (KDU-ČSL): Nebraňme vzniku kamenného hospice

16.06.2017 8:35

Po jednání o kamenném hospici v Jihlavě se opět rozhořela diskuse kolem péče o nevyléčitelně nemocné. Zatímco lidé z Vysočiny se v anketách jasně vyjadřují pro hospic, někteří politici i lékaři proti němu vznášejí až ultimativní námitky. Jak z toho ven?

Kaňkovský (KDU-ČSL): Nebraňme vzniku kamenného hospice
Foto: vitkankovsky.cz
Popisek: Vít Kaňkovský

Většina zemí Evropy kombinuje tři typy péče o nevyléčitelně nemocné: 1) mobilní péče včetně ambulancí a stacionářů, 2) kamenné hospice a 3) oddělení paliativní péče v nemocnicích. Všechny tři fungují v Německu, Rakousku, Finsku, Švédsku... Někde kombinují jen první dvě varianty (Itálie) a někde jen terénní péči s nemocnicemi (Francie).

Rozhodně ale nelze říci, že by kamenné hospice byly přežitkem, jak se nám někteří odpůrci snaží namluvit. Také zkušenosti z většiny krajů Česka hovoří jasně - základem musí být terénní služby, které umožní co nejvíce umírajícím strávit poslední dny doma. A pro ty, kdo z různých důvodů doma zůstat nemohou, je třeba zajistit kvalitní lůžkovou péči, včetně psychosociální a duchovní nabídky. Nejen podle mě, ale i řady odborníků to jde nejlépe zajistit právě v kamenném hospici. Nijak to přitom nepopírá fungování paliativních oddělení v nemocnici. Obě zařízení spolu mohou spolupracovat.

Proto pevně věřím, že se místo boje proti kamennému hospici dokážeme sjednotit na jasné linii péče o nevyléčitelně nemocné na Vysočině. Už teď k tomu máme velmi dobrý základ.

Vít Kaňkovský

(článek byl zaslán do červnových Novin Kraje Vysočina)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…