Kaňkovský (KDU-ČSL): O dítě se mají starat oba rodiče. Realita je často jiná

05.04.2016 17:50

V pátek 8. dubna se v Poslanecké sněmovně PČR (zasedací místnost č. 205, Sněmovní 1, Praha) od 9 hodin uskuteční seminář na téma Rovnost a společná rodičovská odpovědnost: role otců.

Kaňkovský (KDU-ČSL): O dítě se mají starat oba rodiče. Realita je často jiná
Foto: vitkankovsky.cz
Popisek: Vít Kaňkovský

Seminář představí rezoluci Rady Evropy 2079 a s ní spojené výzvy týkající se legislativy, změn výkonu profesí účastnících se opatrovnického řízení a především přístupu k právům a zájmu dítěte v rodičovském konfliktu.

„Odpovědnost vůči svým dětem mají oba rodiče. Realita je často taková, že v případě rodičovských sporů jsou otcové upozaděni. Musí čelit překážkám, které vyplývají ze zákonů, z praktických postupů úřadů a zažitých předsudků a které mají za následek, že otec je v důsledku připraven o možnost udržovat se svými dětmi trvalý vztah,“ popisuje závažnost situace v celé Evropské unii europoslanec Tomáš Zdechovský. Rezoluce Rady Evropy týkající se právě společné rodičovské odpovědnosti a role otců doporučuje členským státům zavést či upravit opatření, aby do výchovy dětí byli zapojeni oba rodiče. O rezoluci, Cochemské praxi, roli otců v české společnosti a také právních úpravách týkajících se České republiky budou hovořit na semináři odborníci z této oblasti.

Zpřetrhané vazby na rodiče se negativně projevují v dospělosti

„Zapojení obou rodičů do péče a výchovy je pro správný rozvoj dítěte naprosto nezbytný.  Ze svého okolí znám několik případů, kdy rozdělení rodiče a dítěte mělo za následek narušení vzájemného vztahu a osobně mě velmi mrzí, když vidím, jak  si někteří rodiče ve svých sporech berou právě dítě jako rukojmí a znemožňují kontakt dítěte s druhý rodičem,“ sdělil poslanec Vít Kaňkovský.

„Seminář má kromě informativní úlohy také poskytnout možnost setkání odborníků, kteří projevili zájem podílet se nějakým způsobem na změně ve výkonu profesí v rámci opatrovnického řízení. Je potvrzením tohoto zájmu a prostředkem ke spojení odborníků, kteří chtějí a mohou, např. v rámci profesních organizací nebo z titulu své funkce, něco změnit,“ vysvětluje Markéta Nováková ze spolku Cochem.cz, který se snaží o zavedení Cochemské praxe v České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce