Kaňkovský (KDU-ČSL): Přebytky z rozpočtu je třeba investovat, například do sociálních služeb

13.01.2017 9:09

Vzít 322 milionů z podpory v nezaměstnanosti a poslat je provozovatelům sociálních služeb na rekonstrukce zastaralých budov a vybavení v zařízeních pro seniory a občany s různým zdravotním omezením či v hmotné nouzi.

Kaňkovský (KDU-ČSL): Přebytky z rozpočtu je třeba investovat, například do sociálních služeb
Foto: vitkankovsky.cz
Popisek: Vít Kaňkovský

Právě toto jsem navrhl při projednání státního rozpočtu na letošní rok. A stejně jako u podobného pozměňovacího návrhu v minulých dvou letech byla tato změna státního rozpočtu Sněmovnou přijata.

Zaslechl jsem obavy, zda nebudou tyto peníze chybět pro ty, kteří ztratili práci. Mohu všechny ujistit, že rozhodně ne! Rok 2016 znamenal přebytkový rozpočet a nejnižší nezaměstnanost za mnoho let dozadu. Příznivý vývoj ekonomiky a tím i nízkou nezaměstnanost předpovídají analytici i pro letošní rok. Je úkolem nás politiků, abychom „přebytkové“ peníze poslali tam, kde jsou nejvíce potřeba a kde přinesou užitek nejen v přítomném okamžiku, ale zejména v budoucnu.

Je naší povinností více podporovat vzdělanost našich dětí, rychleji zajistit obnovu silnic a dálnic a zaměřit se na další rozvoj naší ekonomiky. Na stavu ekonomické kondice země přece závisí i to, zda budou mít lidé práci. Při těchto úvahách ale nesmíme také zapomínat na ty, kteří jsou z různých důvodů odkázáni na pomoc státu, tedy těch, kteří potřebují pro svůj život různé formy sociálních služeb – seniory, zdravotně postižené atd.

A právě pro zlepšení jejich života v pobytových zařízeních jako jsou domovy pro seniory, ústavy sociální péče či azylové domy, je určen dotační program Ministerstva práce a sociálních věcí, který byl po přijetí mého návrhu posílen o 322 milionů korun. Je dobré připomenout, že v minulých dvou letech se právě navýšením financí v tomto programu podařilo podpořit akce i v našem kraji.  A tak již naplno probíhá stavba Azylového domu pro matku a dítě v Třebíčia co nevidět začne stavba Domova pro seniory v Havlíčkově Brodě. Jsem rád, že je to hmatatelný důkaz, že tzv. vysoká politika má i své konkrétní pozitivní důsledky. Jen je třeba, aby jich bylo co nejvíce.

Vít Kaňkovský
lékař a poslanec

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

14:02 Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k asistenčním psům.