Kaňkovský (KDU-ČSL): Protikuřácký zákon přináší pozitiva

17.12.2015 12:50

V těchto dnech Poslanecká sněmovna jedná o tzv. protikuřáckém zákonu. Přináší skutečně jen samá pozitiva, nebo v sobě skrývá také nějaké zádrhele? Skutečně se nepropadnou daňové příjmy? A nejedná se o zásah do lidské svobody?

Kaňkovský (KDU-ČSL): Protikuřácký zákon přináší pozitiva
Foto: vitkankovsky.cz
Popisek: Vít Kaňkovský

Poslanec KDU-ČSL Vít Kaňkovský odpověděl na několik otázek.

Co je podstatou novely tzv. protikuřáckého zákona?

Ve sněmovně máme nyní návrhy "protikuřáckých" zákonů dva, jednak poslaneckou novelu současně platného zákona, která jednoduchým způsobem zpřísňuje ochranu občanů před kouřením v zařízeních společného stravování.

Druhý návrh - vládní - přichází se zcela novým komplexním zákonem, který neřeší jenom ochranu před škodlivými účinky kouření, ale i dalších návykových látek - tedy alkoholu a drog. Zčásti odráží i změny v evropské legislativě. Bohužel v řeči médií je to jen "protikuřácký zákon", ale jeho ambice jsou mnohem větší, protože jak závislost na alkoholu, tak narůstající počet drogově závislých patří mezi velké společenské problémy u nás.

V čem vidíte pozitiva jednoho či druhého návrhu? Poslanecký návrh má jednoznačně výhodu ve své jednoduchosti,čímž se zvyšuje šance na jeho rychlejší přijetí i uvedení v život.

Vládní návrh je komplexnější a zasahuje do celé šíře ochrany zdraví před škodlivými účinky návykových látek- tedy nejen kouření,ale i alkoholu a celé škály drog a řeší i největší společenská rizika. Mezi ty patří zejména ohrožení našich dětí a mládeže.

Lze definovat její dopad na zdraví lidí?

Pokud se zastavíme u kouření, tak řada studií prokazuje, že už jeden rok od doby, kdy kuřák se svým zlozvykem skončí,se snižuje riziko infarktu o 50%, po dvou letech se o polovinu snižuje i riziko rakoviny plic a mohli bychom pokračovat.

A je třeba zmínit jeden zásadní faktor, na který bychom neměli zapomínat, kvůli souvislosti s kouřením předčasně umírá každý rok v ČR 18 000 lidí. Každé procento, o které klesne počet kuřáků, má šanci snížit tento hrozivý počet zhruba o 180 zbytečně zmařených lidských životů. Odborníci odhadují, že při přijetí nového zákona by se v horizontu několika let mohl snížit počet kuřáků o 3-5%, což není málo. A je třeba zdůraznit, že v zákonu jde především o ochranu nekuřácké většiny v populaci a dětí a mládeže před škodlivými účinky kouření.

Někteří odpůrci zákona argumentují ekonomickými riziky, prý se zhroutí tabákový průmysl a propadnou daňové příjmy?

To je klasická ukázka manipulace davy. Seriózní odhady hovoří o tom, že pokud by došlo ke snížení počtu kuřáků o 5%, došlo by ke snížení snížení daňových výnosů z tabáku o 2 miliardy korun, avšak stát by zároveň ušetřil až 14 miliard na zvládání následků kouření počínaje snížením nákladů na zdravotní péči či nákladů státu na sociální dopady předčasných úmrtí/myšlena jsou předčasná úmrtí odpovídající oněm 5% kuřáků/.  A to jsou velmi zajímavá čísla, která ale odpůrci omezení kouření ve veřejných prostorách nechtějí slyšet.

Na čem stojí její přijetí?

Na rozumné úvaze zákonodárců, že zdraví druhých je víc než vlastní sobectví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice